Xavier Nieto, nou president de l'Agrupació Sardanista Barretina d'Agramunt

Text: Redacció / Foto: Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

L’assemblea general de l’Agrupació Sardanista Barretina d’Agramunt, celebrada el passat 17 de gener, va nomenar Xavier Nieto nou president de l’entitat en substitució de Natalia Ribó, que ha encapçalat l’agrupació des de l’any 2011.

En l’assemblea també es va fer balanç del 2019 i es van anunciar les activitats previstes pel 2020 que feien referència a la data de l’aplec i a les cobles contractades.

Xavier Nieto, sardanista de 46 anys natural de Terrassa, arrelat a Lleida ciutat amb vincles familiars a Agramunt, encapçalarà la junta de l’entitat acompanyat de Carme Capdevila, Laia Torres, Ana Sorribes, Jordi Guixé i alguna incorporació més pendent de decidir.

Parlem amb Xavier Nieto de l’agenda sardanista d’Agramunt, de nous projectes sardanistes i també la seva opinió vers el món de la sardana i el sardanisme en general.

Pregunta:

Xavier, primer de tot, felicitats pel nomenament. En l’àmbit personal, que significarà aquesta etapa com a màxim responsable de l’entitat sardanista?

Xavier Nieto:

Bàsicament em representa accentuar el que porto fent des del 2011 quan va començar la junta anterior. Començar rotllanes, engrescar a ballar, repartir... i aplicar amb més convenciment les idees que ja tenia llavors. Per descomptat que també em tocarà treballar més en la organització i assumir totes les tasques que no sàpiga delegar.

Pregunta:

Agramunt destaca per programar una complerta agenda sardanista anual. En general la intenció és mantenir el programa anual?

X.N:

A part de l’aplec que se celebra el dissabte després de Sant Joan, i de les ballades de la Festa Major el primer cap de setmana de setembre, a Agramunt tenim ballada de sardanes tots els vespres dels diumenges de juliol i agost. L’objectiu principal és que continui sent així.

Pregunta:

Encara que només fa uns dies que la nova junta està constituïda, teniu previst alguna novetat?

X.N:

Arranquem concentrats en mantenir l’aplec i les ballades habituals sense descartar organitzar alguna altra activitat si hi ha prou empenta. Les novetats que hem d’acabar de perfilar afecten a canvis en la forma de l’aplec i de les ballades amb la finalitat que siguin més engrescadors pels balladors.

Pregunta:

Agramunt destaca pel gran volum d’activitat sardanista, agrupació, grup sardanista i dues cobles. Perquè creus que es dona aquesta singularitat?

X.N:

El meu vincle amb Agramunt comença quan totes aquestes entitats ja existien; fins i tot llavors hi havia tres cobles. Pel que jo conec el fonament d’aquesta activitat sardanista a Agramunt cal buscar-lo als anys de la transició pel suport que l’alcaldia va donar a les persones i entitats que van sorgir al voltant de la sardana. Sobretot a l’escola de música amb la formació d’instrumentistes de cobla.

Pregunta:

Hi ha una bona entesa entre aquestes entitats. Teniu previst organitzar alguna activitat conjunta?

X.N:

Més que organitzar alguna activitat extra conjuntament, volem augmentar la participació del jovent de les colles sardanistes a les ballades a la plaça que programarem.

Pregunta:

Xavier, com a sardanista, com veus el moment actual del món de la sardana?

X.N:

No et sabria dir si el moment actual difereix gaire del que passava fa deu o vint anys. Sobretot el darrer any he voltat per moltes places i el que trobo és un grup de gent incondicional amb ganes de ballar i de fer-ho bonic.

Pregunta:

Segons la teva opinió, quin possible camí s’hauria de seguir per potenciar la sardana entre altres sectors d’edat?

X.N:

M’agrada molt que em facis aquesta pregunta. Potenciar la sardana en els sectors joves d’edat segurament és el motiu que em fa decidir agafar el relleu a l’agrupació sardanista i posar en pràctica idees per aconseguir-ho.

Observo que en moltes poblacions tenim colles sardanistes farcides de jovent que no veus a plaça quan hi ha una ballada. I quan hi són acostumen a baixar els braços per motius que em costa entendre. Crec que hem de potenciar les rotllanes petites, que es ballin amb els braços alçats i fent els aires per tal que la sardana sigui atractiva i que el jovent en vulgui formar part. No estic dient que no hi pugui haver les rotllanes habituals amb els braços abaixats sinó que cada ballador sigui responsable i que quan s’incorpori a una rotllana no en trenqui el tarannà.

Per aconseguir-ho vull animar als repartidors a procurar iniciar noves rotllanes i promoure un nova norma no escrita de la sardana que aconsegueixi limitar el nombre de balladors per rotllana a un màxim de dotze a setze. Les rotllanes grans tendeixen a estirar-se o deformar-se i acaben sent un patiment quan havien de ser un gaudi.

De cara al jovent, a Agramunt procuraré importar una idea que vaig veure al darrer aplec sardanista de Terrassa. Es tracta d’animar a les colles sardanistes a fer el seu assaig a la plaça quan hi ha una ballada. Això implica que la resta de balladors han de respectar aquella rotllana i no entrar-hi. Relacionat amb això, els grans hem de respectar el jovent. Conec molts casos de noies que no volen ballar perquè de seguida al costat s’hi posa una persona gran. Hem de deixar que siguin els joves qui escullin al costat de qui volen ballar per evitar que defugin de la sardanes de plaça.

Pregunta:

Xavier, que pot aportar l’Agrupació Barretina al món sardanista lleidatà

X.N:

Aquests dies d’hivern quan consulto l’agenda sardanista trobo que a Lleida pràcticament no tenim oferta. A l’estiu passa una cosa similar. Agramunt ofereix una plaça fixa on poder ballar sardanes cada diumenge de l’estiu. Enguany pretenem que tothom sàpiga això i que a més, la plaça Mercadal d’Agramunt és plana, pràcticament llisa i té una acústica envejable.

Pregunta:

Per acabar, que ens queda en el tinter i que t’agradaria comentar?

X.N:

Vull comentar una aposta molt personal que aplicarem a les ballades a Agramunt. Pràcticament ha desaparegut la oferta de sardanes de deu tirades i només en pots gaudir de set. Volem instaurar un programa de vuit sardanes per ballada composat per sis sardanes de set tirades i dues de deu.

L’Agrupació Sardanista Barretina d’Agramunt va ser creada l’any 1990 i compta amb 213 socis i sòcies en l’actualitat. L’Agrupació organitza l’Aplec de la Sardana, les ballades dels diumenge d’estiu i la ballada del dissabte de Festa Major.