Vallbona recupera la creu de terme després de restaurar-la

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Els veïns de Vallbona de les Monges estan de celebració. I és que aquesta setmana ha tornat a aquesta localitat de l’Urgell la creu de terme, que data del segle XVII –concretament de l’any 1686–, que va ser retirada de l’emplaçament fa just un any per ser restaurada. La intervenció ha anat a càrrec de les especialistes Gemma Piqué i Mireia Cañadell, que treballaven en la restauració d’aquest element patrimonial de pedra des del mes de desembre passat.

Piqué ha explicat que “la creu de terme va ser retirada el gener de l’any passat perquè corria perill de caure, ja que s’havia detectat un desplom”. La restauradora ho ha atribuït al fet que “el 1986 la creu va ser desplaçada uns metres del punt original i, probablement, quan la van desmuntar es van carregar alguns petits elements que van fer que tot el conjunt fos més inestable”.

L’actuació de Piqué i Cañadell al seu taller de Lleida s'ha centrat en l’eliminació de la capa biològica (líquens i algues) i de ciments i morters d’antigues intervencions, així com la consolidació puntual d’alguns punts de l’escultura, malgrat que han reconegut que “la pedra estava en bon estat de conservació, amb alguns elements escultòrics ja degradats abans del 1900, com el Crist i part de la Verge”, segons han pogut descobrir a partir d’antigues fotos.

Per la seva part, el responsable de l’àrea de pintura mural, escultura en pedra i arqueologia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Pere Rovira, ha afirmat que “les creus de terme són un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i estan protegides per llei”. Rovira ha posat de relleu la seva funció com “un punt important per als viatgers, ja que delimitaven territoris, com una fita, i eren punts d’encreuament de carreteres”. En aquest sentit, ha afegit que “moltes creus de terme queden molt tocades pel pas del temps i són fràgils, fet que no els permet tornar a l’exterior després de la restauració”, si bé ha assegurat que “no és el cas de la de Vallbona”.

La restauració ha costat 14.000 euros i  ha comptat amb una subvenció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de 3.337 euros, segons ha detallat l’alcaldessa de Vallbona de les Monges, Elisabet Riera.