Unió de Pagesos adverteix de pèrdues d'entre el 20 i el 100% en fruita dolça i ametlla per les gelades

Text: Redacció / Foto: Unió de Pagesos

Unió de Pagesos alerta de les pèrdues de producció a causa de les gelades de les últimes cinc nits a la plana de Lleida, amb temperatures inferiors al zero graus.

A les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell i el sud de la Noguera, les pèrdues seran superiors al 80% en les varietats de pera més primerenca com la blanquilla, l’erculini i la llimonera. En les varietats de pera més tardana, com la conference i l’abate fetel l’afectació serà molt inferior, amb pèrdues de prop del 20% de la collita. De moment, les gelades no han afectat la poma o, en tot cas, l’afectació serà molt minsa ja que estava majoritàriament en estadi fenològic de botó rosa, fet que les ha permès aguantar millor les baixes temperatures.

A la part alta del Segrià, la pràctica totalitat del préssec i la nectarina tindrà algun tipus d’afectació, tot i que sembla que no superarà el 30% de pèrdua perquè predominen les varietats més tardanes i la pagesia ha fet servir els sistemes de reg antigelada. Pel que fa a la pera, la majoritària presència de varietats més tardanes i la possibilitats de realitzar tractaments hormonals sobre el cultiu fa preveure una afectació molt menor.

A la zona central del Segrià i al Baix Segre hi ha menys uniformitat en l’afectació, amb parcel·les de fruita de pinyol molt afectades, especialment a les plantacions de les parts més fredes de cada municipi i les plantades amb varietats primerenques de préssec i nectarina o d’albercoc, on hi ha bancals que arriben al 80-100% de dany. En altres, l’efecte només suposarà una aclarida extra, amb pèrdues entre el 20% i 30% de la producció, per ser plantacions de varietats més tardanes o estar en zones més càlides. No obstant això, l’albercoc serà el conreu més afectat de la zona. La seva producció es pot reduir entre un 50% i un 70% respecte a una campanya normal, juntament amb les varietats de pera més primerenca.

A les Garrigues, la Segarra i els Pallars el conreu més afectat ha estat l’ametller, amb pèrdues molt variables, entre el 40% i el 100% en funció de la ubicació de les parcel·les i de la varietat. Els danys més grans s’han detectat a les fondalades i en varietats que no són tardanes, com la llargueta.

El sindicat adverteix que caldrà fer un seguiment acurat dels danys per veure quins efectes pot tenir sobre el producte final que pot acabar comercialitzant-se, ja que s’espera un increment dels fruits amb problemes de pinyol obert o llàgrimes, en el cas de la pera, que facin que no siguin aptes per poder-se comercialitzar per al consum en fresc.

Unió de Pagesos considera que el sector tornarà a patir una altra campanya complicada per tal de garantir la viabilitat econòmica de moltes explotacions de fruita dolça, ja que el sector arrossega crisis des de fa una dècada, des de l’E. coli del 2011 i la crisi de preus d’inici del 2014 que després va agreujar el veto rus, o les adversitats climàtiques de l’any passat, que no van compensar l’increment de preu. Aquestes gelades també agreujaran la situació dels productors d’ametlla, que en un any han patit una davallada d’un 46% del preu, de 5,1 a 2,75€/kg gra, segons la Llotja de Reus.

Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha endegat una campanya de mocions a ajuntaments, consells comarcals i diputacions de les zones afectades, per tal que el Govern de l’Estat i el de Catalunya articulin mesures per pal·liar la situació a la pagesia més afectada, consistents en diferents mesures fiscals i ajuts directes.