Un reportatge de TV3 sobre les pioneres del bàsquet femení a Tàrrega, guardonat amb el 13è Premi Mila de Periodisme

Text: Redacció / Foto: Paeria de Lleida

El 13è Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida ha emès aquest dilluns el seu veredicte reconeixent treballs periodístics que s’han pogut veure o llegir a TV3, les revistes La Marea i FOSSA218, i El País Planeta Futuro.

En concret, en la categoria Audiovisual, el reportatge premiat ha estat Pioneres del bàsquet femení a Tàrrega, de Teresa Macià i Josep Segon, emès en el Telenotícies Vespre del dia 10 de desembre de 2019 per TV3. S'ha de destacar que aquest reportatge va sorgir arran d'una exposició de producció pròpia de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell (ACUR) que, sota el títol Defensa en zona. 75 anys del bàsquet femení targarí a la postguerra (1943-1944), tractava sobre els èxits del bàsquet femení a Tàrrega en plena postguerra a partir de rescatar de l'oblit fotografies de l'època,  retalls de premsa, extractes radiofònics, cartells, programes de mà, resultats i alineacions. L’exposició, coordinada per la historiadora Glòria Coma, posava de relleu com un grup de dones va vèncer barreres socials i va desafiar l’exclusió de l’esfera pública. En especial, s’incidia en la temporada 1943-1944, quan el bàsquet femení targarí va destacar pel seu joc i l'entusiasme de les jugadores. Fruit d’aquesta iniciativa, Tàrrega va homenatjar tres de les dones que integraven l’equip: Montserrat Clavera, Pilarín Minguell i Dolors Solé, pioneres de l’esport femení en ple franquisme. Precisament, la Pilarín i la Dolors són les dues protagonistes del reportatge premiat. 

En aquesta mateixa categoria, el jurat ha acordat concedir dos accèssits a dos programes de ràdio: un per a Lleida amb veu de dona de Cadena Ser Catalunya / Ràdio Lleida, dirigit per Josep Lluís Cadena – emès el 7 de març de 2019 -, i l’altre per al programa Les dones i els dies de Catalunya Ràdio, presentat i dirigit per Montse Virgili, que s’emet cada dissabte a la mitjanit des del mes de setembre de 2019. Aquests dos accèssits es concedeixen en reconeixement a la iniciativa d’incorporar a les graelles radiofòniques programes que incorporin de manera regular i transversal la perspectiva de gènere i donin veu a la presència i el protagonisme de les dones.

En la categoria de Premsa escrita, el jurat ha acordat concedir premi a dos reportatges: Gambia, escuchar a las mujeres para superar la dictadura, de José Ignacio Martínez Rodríguez, publicat a la Revista La Marea, durant setembre-octubre de 2019, i Hem lluitat contra la dreta cara a cara; érem objectiu dels feixistes, del periodista Albert Font-Tarrès, publicat a la revisat FOSSA218 durant la tardor de 2019.

Pel que fa a Mitjans Digitals, s’ha decidit un premi i un accèssit: guardó per al reportatge “La huida hacia delante de tres hijas de los campos de refugiados”, de la periodista Monica Pelliccia, publicat a El País Planeta Futuro, el 30 de setembre de 2019. I accèssit per a Fuerza femenina para luchar contra la despoblación de los pueblos de la periodista Rosa Maria Matas López, publicat a lavanguardia.com el 10 de desembre de 2019.

La categoria de Fotoperiodisme ha estat declarada deserta, ja que cap dels treballs candidats complia completament amb els requisits establerts a les bases del premi.

La regidora de Feminismes, Sandra Castro, i el president del Col·legi de Periodistes- Demarcació de Lleida, Rafa Gimena, han donat a conèixer aquest migdia el nom de les persones guanyadores de la tretzena edició del Premi. El Mila de Periodisme té com a objectiu fomentar les polítiques de promoció de la dona de forma transversal a través de la difusió dels treballs periodístics premiats en els mitjans de comunicació. En l’edició d’enguany s’han presentat 24 treballs.

El jurat ha estat format per la regidora Sandra Castro; Rafa Gimena; Núria Martínez Torrebella, consellera del Consell Municipal de les Dones en representació de la Vocalia de Dones de la Partida Copa d’Or i Sot de Fontanet; Estela Busoms, periodista lleidatana col·legiada; Josep M. Sanuy, guardonat en la XII edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida; i Isabel Hornos, tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes.

Els premis tenen una dotació econòmica de 1.500 euros per a cada categoria. Els accèssits no tenen dotació econòmica, però són un reconeixement a la tasca dels i les professionals i la qualitat dels treballs.

L’acte de lliurament del XIII Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida tindrà lloc el dimecres 18 de març, a les 7 de la tarda, al Saló de Sessions de la Paeria, en el marc dels actes organitzats per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.