Trobada d'alcaldes i presidents de consells comarcals contra el fracking dissabte a Agramunt

Agramunt acollirà aquest dissabte dia 13 d’abril una trobada d’alcaldes, regidors i consellers comarcals per manifestar l’oposició a tot el procés del Fracking. La trobada, que ha estat convocada per la Plataforma Aturem el Fracking, amb el suport de l’Ajuntament d’Agramunt, servirà per signar el Compromís d’Agramunt, un manifest comú que rebutja el fracking al mateix temps que defensa un nou model energètic basat en la sostenibilitat.

La trobada començarà a les 10 del matí amb una l’Assemblea de la Plataforma Aturem el Fracking que es farà a la sala de conferències del Casal Agramuntí. A les 12 del migdia, al Parc del Convent (Dipòsits), es procedirà a l’acte de signatura del manifest per part d’alcaldes i presidents dels consells comarcals. Per cloure la trobada hi haurà una petita mostra de cultura popular i l’Ajuntament d’Agramunt obrirà el Pou de Gel perquè pugui ser visitat. D’altra banda, aquest divendres dia 12 es projectarà la pel·lícula Gasland al Casal Agramuntí, en la qual es parla dels efectes i repercussions que pot tenir el fracking per al territori i les persones.

L’Ajuntament d’Agramunt començà a mobilitzar-se per aquest tema a mitjans de novembre, en veure publicat al DOGC la petició a la Generalitat de l’empresa Montero Energy Corporations SL per poder realitzar projeccions al subsòl per a una futura extracció d’hidrocarburs. Davant aquesta petició, l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, va presentar un conjunt d’al·legacions que manifestaven el seu desacord a la implantació d’aquesta tècnica dins el terme d’Agramunt per part d’aquesta firma. Entre altres, els motius de les al·legacions van ser principalment per la manca d’informació a l’Ajuntament, als propietaris de les finques i als veïns afectats.

Per aquest motiu, i de forma conjunta amb tots els grups municipals de l’Ajuntament d’Agramunt es va aprovar per unanimitat al ple celebrat el dia 21 de febrer una moció on s’acordà declarar el terme municipal d'Agramunt Zona lliure de fractura hidràulica o "Fracking". Els acords de la moció instaven al Departament d'Empresa i Ocupació a no autoritzar a l'empresa Montero Energy Corporation SL els projectes d'investigació d'hidrocarburs sol·licitats i a la Diputació de Lleida, Generalitat de Catalunya i al Govern d'Espanya a declarar els seus territoris també zona lliure de fracking. Dies abans de l’aprovació per ple, el col·lectiu d'indignats d'Agramunt i a la Ribera del Sió va organitzar una sessió informativa a la sala de conferències del Casal Agramuntí. En aquesta sessió membres de la PAF van exposar els arguments de la seva oposició a la fractura hidràulica i les agressions que sobre la salut, l’economia, la societat i el medi natural comportaria la seva aplicació. Van intervenir en el torn de paraules Joan Feliu i Albert Puy, de Balaguer, que van detallar en què consisteix el fracking i quins perjudicis provoca, i Judit Ester, advocada especialitzada en dret mediambiental, que va exposar des de la legislació les eines que tenen els consistoris per evitar que el fracking es pugui aplicar dins els seus municipis.

Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “el Compromís d’Agramunt ha de ser la declaració de les administracions locals i comarcals sobre quin model de país volem per al nostre territori. Treballem cada dia per reivindicar els nostres productes de qualitat i proximitat i el nostre patrimoni natural i processos com el fracking posarien en perill aquests valors”.

A hores d’ara, ja han confirmat l’assistència els alcaldes/alcaldesses d’Àger, Algerri, Vilanova de Meià, Vilanova de l’Aguda, Castellserà, Bellcaire, Estaràs, Calonge de Segarra, Artesa de Segre, Agramunt, Cervera, Torrefeta i Florejacs, Montgai, Castellfollit de Riubregós, Sant Guim de Freixenet i Sant Guim de la Plana.