Tremosa proposa a Tàrrega “gestionar les ZEPA des de criteris dinàmics” per accelerar el regadiu del Segarra-Garrigues

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha proposat “gestionar les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) des de criteris dinàmics i de necessitat” per accelerar el regadiu del canal Segarra-Garrigues. Tremosa, que aquest dimecres al matí ha visitat la seu d’Aigües del Segarra-Garrigues a Tàrrega, ha fet referència a una resposta oficial que va rebre l’any 2010 de la Comissió Europea: “Si estudis ornitològics demostren que les aus estepàries conviuen amb el regadiu, les ZEPA es podran revisar a la baixa”. Segons Tremosa, “aquesta frase ve a dir que no és incompatible perquè la fauna també és dinàmica, és adaptativa, per tant, una ZEPA no cal entendre-la des d’una visió rígida, una ZEPA es pot posar i es pot treure”. En aquest sentit, ha posat com a exemple els plans d’Aena d’allargar la tercera pista de l’aeroport del Prat que passen per traslladar dues ZEPA.

Tremosa ha reconegut que la posada en regadiu de l’àmbit del Segarra-Garrigues “avança lentament” i ha destacat que "és necessari desencallar petites pedres a la sabata que encara el frenen” per tal de que “aquesta gran infraestructura, que ha costat molts diners a la Generalitat, perquè tingui una utilització el més alta possible".  El conseller d'Empresa i Coneixement ha recordat que de les 70.000 hectàrees disponibles, ara per ara només n’hi ha unes 11.000 que es regen a ple rendiment. Per a Tremosa, l’objectiu és que els diners invertits pels catalans a través de la Generalitat donin un retorn en forma de creixement econòmic”.

El conseller d'Empresa i Coneixement també ha fet referència als 1,3 milions d'euros que no es van executar dels ajuts Covid al Segrià i que finalment es quedaran a la comarca. Segons Tremosa, es tracta d'una "mesura totalment excepcional, no havia passat mai que quan una convocatòria no s'exhaureix, els diners es poden recuperar”. Ara el govern espera la proposta del Consell del Segrià i dels ajuntaments afectats pel tancament perimetral del juliol perquè redefineixin la proposta i decideixen com pensen fer arribar els diners no consumits als afectats.

Finalment, ha valorat positivament la pròrroga dels ERTOs tot i que ha reconegut que “s’hauria d’haver pogut fer abans”. Segons Tremosa, “el govern espanyol ha creat una gran incertesa de futur en termes econòmics i jurídics, sempre a última hora i allargant per poc període de temps una mesura que les empreses necessiten per sobreviure”. Tremosa ha posat com a exemple que Alemanya va allargar els ERTOs 12 mesos al novembre.