Tàrrega se suma a la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP)

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Tàrrega

Aquest dilluns s’ha presentat de forma telemàtica el protocol d’intencions per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. El primer pas ha estat elaborar un protocol que reguli el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i les 2 entitats que han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia.

Tàrrega s’ha sumat a aquesta iniciativa i l’alcaldessa, Alba Pijuan, ha estat l’encarregada d’explicar els objectius de l’entitat i la importància que han de tenir els ajuntaments per liderar la transició energètica: “Els municipis hem de passar de ser mers consumidors d’energia a produir energies renovables i a participar en la distribució i comercialització d’energia verda. Cal, sens dubte, una participació activa de la ciutadania en contraposició als oligopolis que tenen desateses les nostres ciutats com ara Tàrrega, que fa anys que pateix microtalls diaris en diferents parts del municipi degut a la manca d’inversions i manteniment de les grans empreses. Aquesta situació s’ha de revertir i només fent xarxa, col·laborant amb altres municipis i entitats, ho podrem aconseguir. La presentació d’aquest protocol n’és un primer pas".

L’AMEP també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb el suport de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Segons s’ha explicat a la presentació, el model energètic actual genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els ajuntaments són part fonamental. L’Ajuntament de Terrassa ha liderat la constitució d’aquesta entitat, amb els treballs preparatoris per a la seva creació, assessorant els municipis que es vulguin adherir i assumir la gestió de l’associació, fins que aquesta disposi de recursos propis.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència, a través d’una plataforma virtual, d’alcaldesses i alcaldes, regidores i regidors, de 10 municipis i 2 entitats, en representació de tots els municipis interessants en la creació de l’AMEP. Els que han intervingut han coincidit en assenyalar la importància d’una entitat com l’AMEP. La previsió és que al mes de setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP als plens municipals dels ajuntaments adherits i que, durant el mes d’octubre, se celebri l’assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa.