Tàrrega presenta aquest diumenge un llibre sobre la història dels Sobies, una de les nissagues locals més influents

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha editat un llibre que repassa la història de la família Sobies, una de les nissagues locals més influents entre els segles XVII i XX. La publicació recull una acurada recerca realitzada per l’historiador Josep Maria Planes Closa, especialista en la Tàrrega de l’època moderna. Aquesta monumental investigació historiogràfica veu la llum en dos volums que es completaran amb un tercer l’any 2016 i amb una exposició l’any 2017 sota la producció del Museu Comarcal de l’Urgell. Els Sobies de Tàrrega: orgull, potència, lideratge i conflictivitat es presentarà al públic el diumenge 13 de desembre, a la 1 del migdia, a la Casa Consistorial de Tàrrega. 

 

Enric de Càrcer, el membre més destacat

Els Sobies són la branca familiar, per part materna, del polític i prohom targarí Enric de Càrcer i Sobies (1852-1921), que entre altres càrrecs ostentà l’alcaldia de Tàrrega (1884) i la presidència de la Diputació de Lleida (1899-1901) a més de ser diputat en aquest ens durant més de 20 anys (1879-1902). Enric de Càrcer també fou un home il·lustrat i promotor d’edificis monumentals d’estil modernista a Tàrrega. Els dos primers volums de l’estudi de Josep Maria Planes se centren en l’evolució de la nissaga entre la segona meitat del segle XVII i els dos primers terços del segle XIX. L’autor se centra en aspectes econòmics, polítics, socials i demogràfics a més de reflectir anècdotes i curiositats. Tot plegat serveix per analitzar la societat targarina dels segles XVII-XIX, la política municipal, les condicions de vida, l’urbanisme, festes i tradicions,...

 

Panoràmica dels Sobies

L’origen dels Sobies es remunten al segle XVII, quan uns mercaders de Barcelona es van situar a Tàrrega i es van ennoblir. Fruit d’una astuta política matrimonial, van esdevenir una de les cases més riques i poderoses durant els segles XVIII i XIX. La fama principal de la família prové del seu austriacisme durant els primers anys del segle XVIII. Els germans Miquel i Felip van liderar la insurrecció de l’Urgell contra Felip V. Els patrimonis acumulats van permetre a la família tornar a viure una etapa d’esplendor a les acaballes del segle XVIII. Els Sobies dels decennis centrals del segle XIX van ser rendistes de mentalitat tradicional, conformistes i adaptats al liberalisme. Enric de Càrcer i Sobies, gran figura política i intel·lectual, trencà aquesta tendència discreta.