Tàrrega inicia les obres de restauració del cimbori de l'església de Santa Maria de l'Alba

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

El muntatge d’una bastida va marcar dimarts passat l’inici de les esperades obres de rehabilitació de les cobertes del cimbori i de les façanes associades de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, actuació llargament reivindicada i urgent perquè l’edifici presenta importants filtracions, goteres i humitats que afecten tant el cimbori com l’interior del temple religiós i que es van agreujar amb les abundants pluges de la tardor passada. Alhora, els treballs serviran per retirar la vegetació que creix entre les pedres de la façana del cimbori i les façanes associades, ja que poden ocasionar danys en l’estructura de l’edifici.

Les obres compten amb un pressupost de 170.081 euros i un termini d’execució de sis mesos, per la qual cosa està previst que finalitzin entre el gener i el febrer de l’any que ve. Per finançar els treballs, la parròquia compta amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat (70.277 euros), una altra de l’Ajuntament de Tàrrega (33.275 euros) i una tercera del Bisbat de Solsona (21.127 euros), mentre que la parròquia ha de fer una aportació d’un total de 45.401 euros. Per aquesta raó, a finals de l’any passat va iniciar una campanya amb la qual fins a la setmana passada s’havien reunit 35.220 euros, malgrat que encara falten els 10.000 restants.

Estava previst portar a terme aquesta actuació fa quatre anys coincidint amb les obres de rehabilitació del campanar de l’església, tot i que el pressupost no va ser suficient per culminar el projecte, que forma part d’un pla director de preservació del temple que es va presentar el 2015 i que contemplava diferents accions relacionades amb la rehabilitació de l’estructura del temple i amb la recuperació de diferents espais per obrir-los de nou al públic.

Construïda entre els anys 1672 i 1694, l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric i constitueix un valuós exponent del barroc classicista.