Tàrrega edita una guia que recull 65 mostres d’art urbà presents a la ciutat

Posar en valor les coses que tenim al costat: aquelles que veiem cada dia però de les quals en desconeixem la història i el valor. Aquest és l’objectiu del llibre STREETRRG L’art urbà a Tàrrega, que ha editat l’Ajuntament i que cataloga un total de 65 elements d’art urbà existents als carrers i places de la capital de l’Urgell.

El llibre, dissenyat en format acordió i amb una longitud de 4’25 metres, inclou escultures, grafits, postgrafits, murals, majòliques i altres intervencions ornamentals lligades al paisatge de la ciutat. El seu autor, Xavier Garcia, explica que “es tracta d’una guia que ensenya al lector a mirar i a descobrir allò que tenim”. Garcia afegeix que “l’objectiu és que tothom segueixi el recorregut turístic que vulgui, per aquest motiu el llibre inclou un plànol de situació”. Per la seva part, el gerent de l’Àrea de Cultura, Pau Llacuna, afirma que “aquest llibre ens ajudarà a estimar encara més la ciutat i a obrir els ulls per tal de donar valor a tots aquests elements, que en moltes ocasions passen desapercebuts”.

La publicació, que té un cost popular de 10 euros i és molt visual (grans fotografies), s’emmarca dins el projecte cultural STREETRRG i ha estat editada dins la Col·lecció Natan (número 40). D’entrada s’ha fet un tiratge de 750 llibres i 500 plànols més individuals. Cal dir que aquesta guia neix a partir d’un inventari de Daniel Sánchez Martínez encarregat pel Museu Comarcal de l’Urgell.

 

Un llegat del segle XX fins a l’actualitat

El llibre-guia recull un ampli ventall d’obres i elements artístics, els més antics dels quals són de principis del segle XX, com les inscripcions modernistes dels edificis del carrer de Santa Anna o la font de la plaça de Lluís Millet. També es fa referència als Apòstols de l’església de Sant Antoni i a la Creu del Pati que hi ha a la plaça Major tot i tractar-se de rèpliques, els originals es troben custodiats al Museu Comarcal de l’Urgell. Pel que fa als més contemporanis cal destacar els immensos grafits creats aquest 2015 en el marc del propi cicle STREETRRG, o sigui el mural abstracte de Sixe Paredes a l’Espai MerCAT, el dedicat al músic Ramon Carnicer de ‘Tope’ al carrer Capellans i el dedicat a l’escriptor Manuel de Pedrolo, obra de ‘Snap’ al xamfrà entre l’avinguda de Catalunya i l’avinguda de Balaguer.  

Entre altres peces destacades hi ha les que perduren a la ciutat de les tres edicions de la desapareguda Fira de l’Escultura, que es va celebrar el 1983, el 1984 i el 1986, amb autors com José Abad, Rufino Mesa (a la foto) o Pepe Romero.

Cal dir que s’ha exclòs del volum el patrimoni artístic que alberga el Parc de Sant Eloi. De fet, l’Associació Amics de l’Arbre ja ha editat la història gràfica del Parc en motiu del seu centenari.