Tàrrega dignifica l’entorn de l’antic pou del gel per fer visitable aquest vestigi del segle XV

L’Ajuntament de Tàrrega treballa aquests dies en la museïtzació de l’antic pou del gel de la població, intervenció que facilitarà les visites a aquest vestigi arquitectònic del segle XVI. Les tasques, dutes a terme a través del Museu Comarcal de l’Urgell, se centren en arranjar la zona d’accés de l’estructura, que es trovaba en estat d’abandó, i deixar ordenat aquest indret, situat al costat nord-est del castell medieval. L’actuació inclou excavacions arqueològiques que han permès catalogar un tram de muralla del segle XIV, posat ara al descobert. Aquest segment quedarà visible de forma permanent al costat de l’entrada al pou del gel. En aquest punt, situat a la confluència dels carrers del Pou del Gel i Mur del Castell, també s’instal·larà un tancament de protecció que servirà d’espai de recepció per als visitants amb plafons interpretatius del conjunt.

El projecte gaudeix d’una subvenció de 30.000 euros per part del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. L’empresa Iltirda, experta en excavacions arqueològiques i vinculada a la Universitat de Lleida, s’encarrega dels treballs. L’actuació s’emmarca dins el projecte integral de dignificació de l’entorn del castell, el qual es desenvoluparà durant els propers mesos. La iniciativa es considera “prioritària per fer visitable la fortificació i potenciar els atractius del nucli antic”, segons ha manifestat el regidor de Cultura, Albert Rosinés. En aquest sentit, el pou del gel i el castell s’inclouran dins les rutes urbanes de Tàrrega orientades a fomentar el turisme a la ciutat.

El pou del gel de Tàrrega té 8 metres de diàmetre i 12 metres d’alçada. Les restes, en molt bon estat de conservació, són de titularitat municipal i han estat objecte d’intervencions puntuals des dels anys 90 per part del Museu Comarcal de l’ Urgell. Des de fa 2 anys s’ha obert al públic en dues ocasions amb motiu dela Festa Major de Maig a partir d’una col·laboració conjunta de l’Agrupament Escolta, l’Associació Agrat i el mateix museu targarí. El pou del gel era un dipòsit on es guardava el glaç destinat a la conservació d’aliments, la refrigeració de begudes i usos terapèutics. Amb la implantació de les primeres fàbriques de gel, el pou quedà en desús i ha perdurat fins als nostres dies com a vestigi catalogat i protegit.