Tàrrega alça la veu contra les violències masclistes amb una desena d’activitats pel 25N

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Tàrrega

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora cada 25 de novembre, l’Ajuntament de Tàrrega reactiva la campanya ‘Digues prou, no estàs sola’. Es tracta d’una iniciativa amb què la capital de l’Urgell treballa des de l’any 2014 en la prevenció i sensibilització contra les violències masclistes. La Regidoria d’Igualtat coordinarà una desena d’activitats de conscienciació que compten amb suport de diferents entitats, institucions i ciutadania.

La participació és clau per fer sentir en veu alta la condemna contra la violència de gènere. Així, com ja va avançar COMARQUES DE PONENT, aquest diumenge 22 de novembre, a les 12 del migdia, Tàrrega se sumarà a la Cadena Feminista convocada arreu per part del moviment Novembre Feminista. Enguany es denunciarà el fet que la pandèmia i el confinament han posat moltes dones en greus situacions de risc. Les trobades es faran a la plaça Major i la plaça del Carme amb mesures de seguretat sanitària i inscripció prèvia a [email protected].

Una altra convocatòria reivindicativa serà la lectura del Manifest el dimecres 25 de novembre. En aquesta emblemàtica data, a les 12 del migdia, es farà la lectura del Manifest a la plaça Major junt amb un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per violència masclista. El mateix dia, a 2/4 de 8 del vespre, també tindrà lloc una concentració a la plaça Major amb una encesa simbòlica de llums mitjançant els telèfons mòbils sota el lema 'Una llum, un feminicidi'. D’altra banda, la muralista i il·lustradora Berta Artigal plasmarà un mural commemoratiu del 25N a la cantonada de l’avinguda de Catalunya i l’avinguda de Balaguer. A més, la Font del Pati s’il·luminarà de color lila ja des del dimecres 18 de novembre.

Conferències i arts escèniques

El cicle d’activitats prosseguirà el dijous 26 de novembre amb la conferència La no història de la dona,a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà (2/4 de 8 del vespre, Biblioteca). La ponent posarà de relleu les restriccions i impediments socials que han patit les dones al llarg dels segles. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia (l’activitat és presencial però es farà online si les mesures no ho permeten).

El divendres 27 (8 del vespre, Espai MerCAT) prendrà el relleu l’espectacle teatral Ofec! de la companyia Les Cícliques, que denuncia l’opressió de la violència imposada pel sistema patriarcal a les dones (aforament limitat i reserva prèvia).

Posteriorment, el dijous 10 de desembre (7 de la tarda) s’impartirà online la xerradaViolències sexuals i mitjans de comunicació amb Ana Burgos García, antropòloga, periodista i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s.

Exposicions a la Biblioteca i al barri del Sol Ixent

L’apartat d’exposicions presentarà durant els mesos de novembre i desembre Amparo Poch i Gascón. El compromís d’una dona lliure a la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell. La mostra fa un recorregut sobre la trajectòria vital i professional de la destacada metgessa, escriptora, activista, anarcofeminista i cofundadora el 1934 de la revista ‘Mujeres Libres’. Pionera en aquest àmbit, l’Amparo lluità a favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i la seva manera d’entendre la medicina des de la militància social. Al mateix temps, el barri del Sol Ixent acollirà la instal·lació Mirabal, una producció de la Regidoria d’Igualtat que simbolitza una gàbia d’on pengen un miler de cadenes en record de les dones assassinades per violència masclista.

Material pedagògic per a entitats, associacions i centres educatius

Fruit de les diverses accions desenvolupades d’uns anys ençà dins la campanya 'Digues prou, no estàs sola', Tàrrega disposa d’un ampli ventall de material didàctic per prevenir i lluitar contra la violència masclista. La Regidoria d’Igualtat ha aplegat banderoles, fulletons, violentòmetres i punts de llibre en un lot que es posa a disposició dels centres educatius i entitats. També s’hi ha afegit una nova guia de recursos pedagògics editada aquest any pel consistori. La regidora d’Acció Social Associativa i Igualtat, Assumpta Pijuan, ha destacat “la implicació del teixit associatiu, que cada any ens ajuda a alçar la veu contra aquesta xacra i a construir una societat que defensa els drets fonamentals de les dones”. La iniciativa ‘Digues prou, no estàs sola’ integra esforços d’entitats, institucions i persones a títol individual que reafirmen el lema “Juntes som més fortes”.