Tàrrega adquireix béns artístics del Mestre Güell per preservar el seu llegat cultural

L’Ajuntament de Tàrrega ha adquirit per a la seva preservació diversos béns del llegat artístic de Josep Güell i Guillaumet (1872-1930), personalitat cultural de gran rellevància a la ciutat entre els segle XIX i XX. Conegut popularment com el Mestre Güell, aquest insigne targarí brillà en el camp de la música, la pintura i la pedagogia. Ara, i arran d’un acord amb un dels familiars descendents del Mestre Güell, el municipi ha incorporat al fons permanent del Museu Comarcal de l’Urgell la batuta del músic i una trentena de pintures de mitjà i petit format, les quals reflecteixen paisatges del terme de Tàrrega. 

El contracte de compra, que ascendeix a 1.500 euros, inclou també partitures, correspondència, llibres, programes de mà, fotografies i altres documents personals del Mestre Güell, que s’han dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. La ciutat vol conservar així la memòria de qui fou el fundador de l’Orfeó Nova Tàrrega, entitat que precisament commemora enguany el seu centenari. A més, el  Mestre Güell fou un eminent folklorista i invertí esforços inventariant expressions de cultura popular de l'Urgell i la Segarra com cançons, balls i fins i tot tocs de campana.

Pel que fa a l’obra pictòrica, les teles formaran part de la futura sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell dedicada a la pintura i l’escultura targarina. Tots aquests béns, ara de titularitat pública, es trobaven fins ara a la casa familiar de les germanes Teresa i Rosina Pera Güell, nebodes del Mestre Güell ja difuntes. Val a dir que l’objecte adquirit de més simbolisme, la batuta, és de l’any 1926 i du gravats l’escut de Tàrrega i la lira de l’Orfeó Nova Tàrrega. El mateix lot du també la paleta de pintor que usava el Mestre Güell.