Salut fa PCR a alumnes de dos grups confinats de centres educatius de Tàrrega

Text: Laia Pedrós i Redacció / Foto: Laia Pedrós

Un Equip de Mostres del Departament de Salut ha realitzat proves PCR aquest matí als alumnes de dos centres educatius de Tàrrega que es troben confinats, l'escola Maria Mercè Marçal i l'Escola Ondara, després de detectar algun positiu per Covid entre un dels seus companys de classe o un docent. 

Els mestres i professors consultats per COMARQUES DE PONENT han explicat que generalment aquests cribratges es duen a terme a cada centre però en detectar positius en diversos centres diferents, Salut ha optat per concentrar el cribratge en un mateix punt, l’Espai Mercat, per tal d’agilitzar el procés, que s’ha dut a terme entre les 10 del matí i les 12 del migdia.

Divendres passat Salut ja va fer PCR d'aquesta forma a alumnes de cinc grups de centres diferents de la ciutat.

La comarca de l’Urgell té aquest dijous 11 classes confinades: 8 a Tàrrega, 2 a Sant Martí de Maldà i 1 a Agramunt. Els grups aïllats de la capital corresponen 2 a l’escola Jacint Verdaguer i 2 més a l’institut Manuel de Pedrolo mentre que tenen una classe confinada a les escoles Maria Mercè Marçal, Vedruna,  Àngel Guimerà i Ondara. A Agramunt hi ha un grup confinat a l'institut Ribera del Sió.

Les proves PCR als instituts se les faran els mateixos alumnes a partir d'ESO

D'altra banda, en la roda de premsa d’ahir, la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va donar detalls de com canviarà la forma de fer els cribratges als instituts. Actualment, unitats mòbils de l’atenció primària es desplacen als centres per fer els PCR als alumnes. Amb l’objectiu d’alliberar la càrrega de treball dels CAP’s, va explicar, a partir d’ara seran els mateixos alumnes qui es faran la prova, amb el guiatge dels docents del centre, que rebran una formació especifíca. Aquest canvi no entrarà en vigor fins que no s’hagi planificat aquesta activitat formativa.

“Aquestes proves PCR seran en realitat una autopresa: això vol dir que seran els propis alumnes els qui es realitzaran la prova, que és una prova senzilla, amb el frotis nassal. El guiatge i la supervisió la faran els professionals docents, que rebran una bona formació”, ha explicat la secretària general d’Educació. Evidentment, ha afegit, “fins que no tinguem planificada aquesta formació, no posarem en marxa les proves en aquesta modalitat”. Ara mateix, va dir, “estem preparant la transició a aquest canvi”. Cuenca va deixar clar que “no hi ha cap risc biològic per part dels professors, que en cada moment aniran indicant als alumnes els passos per fer-se les proves”.

La secretària general va recordar que els cribatges a les escoles “és una de les mesures que ens serveixen per detectar els positius i evitar possibles contagis a dins dels grups bombolla”. Fins ara, des de l’inici de curs, ja s’han fet més de 330.000 PCR als centres educatius. “Volem continuar mantenint aquestes proves i, alhora, alliberar els recursos humans, que s’han de destinar a àmbits on la incidència del virus és més greu”. I ha conclòs: “hem de fer aquest pas de responsabilitat per poder seguir mantenint aquesta estratègia, que ens dona molta informació i seguretat a les escoles”.