Prorroguen deu dies més el tancament de bars i restaurants

Text: Redacció / Foto: Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han avançat que ja s’està començant a treballar en un pla per retornar l’activitat afectada per les mesures aplicades per a contenir la segona onada de la Covid-19 a Catalunya a partir del dilluns 23 de novembre.

El pla contempla el retorn d’activitats que suposen un menor risc epidemiològic, com les que es fan a l’aire lliure, on s’inclou la restauració en terrasses. Fins llavors però estaran vigents les mesures que actualment s’apliquen i que avui el PROCICAT ha aprovat prorrogar 10 dies més, fins l’indicat dia 23. Aquesta pròrroga s’acompanya, però, de dues modificacions; d’una banda, podran obrir els centres d’estètica i massatges a partir de dissabte, però amb mesures, restriccions i un sistema de cita prèvia.; de l’altra, la limitació a 100 persones als centres de culte, sobre els quals es manté l’aforament regulat al 30%.

“Demanem un esforç més. Una situació molt complexa com aquesta demana actuacions dures que no agraden a ningú, però tota Europa està lluitant en el mateix sentit. Si no actuem immediatament les conseqüències poden ser molt més dures”, ha reblat Vergés. La consellera, però, ha posat en valor la “constatació que la corba epidemiològica baixa”, amb una Rt de 0,87”. No obstant, “seguim amb un risc de rebrot molt alt”, gairebé de 600. Malgrat que ja hi hagi 500 positius menys que fa 5 dies i que també disminueixen a les residències, “no n’hi ha prou amb aquesta bona tendència”, ha opinat la titular de Salut. I és que, segons ha afegit, les dades assistencials són molt elevades –de fet, som al pic- i “necessitem doblegar la corba de l’increment d’ingressos i baixar la pressió assistencial”. En aquest sentit, avui hi ha 583 persones ingressades a les UCI, molt per sobre dels 300 casos que es poden sostenir sense alterar la resta de l’activitat.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat les mesures “complicades i dures” que s’han pres, però ha subratllat la importància de prorrogar-les 10 dies més. “Tenir més casos comporta més pressió a l’atenció primària –on el 40% de l’activitat és únicament Covid-19 i als hospitals, on hi ha una xifra molt elevada de 600 pacients a un llit crític”, ha explicat Argimon abans de matisar que el nombre d’ingressos a les UCI s’està ara estabilitzant i que s’espera, aviat, que ja siguin menors que les altes.

“No sortirem d’aquests 10 dies amb uns indicadors extraordinaris, però sí millors que els d’ara i podrem recuperar activitat i gestionar millor la pandèmia. Des de Salut ho posarem tot i més, però necessitem aquesta complicitat que sabem que és difícil demanar”, ha conclòs Argimon.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció explicant les mesures que es prorroguen deu dies, fins la mitjanit de diumenge 22 a dilluns 23: “Es mantenen el confinament perimetral a Catalunya cada dia, el confinament nocturn diari de les 10 de la nit a les 6 del matí i el perimetral municipal de divendres a les 6 del matí a dilluns a la mateixa hora”. Sàmper ha manifestat que espera que passada aquesta pròrroga “puguem iniciar la descompressió d’aquestes mesures” tan dures.

Tant el conseller com el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, han remarcat que per fer front a la pandèmia i evitar una tercera onada cal un canvi de costums. “Les mesures que han de durar més són les estructurals, les de canvis d’hàbits”, ha dit Sàmper. “Si som capaços de fer-les nostres, serà més fàcil iniciar aquest plantejament de descompressió d'aquestes mesures que volem fer després del 22 de novembre”, ha afegit.

En aquest sentit Delgado ha insistit que, “més enllà de les mesures concretes, és necessari interioritzar el canvi d’hàbits,  reduir la mobilitat i la interacció social per reduir els elements de contagi per evitar una tercera onada”. “Hi ha altres elements que són essencials com mantenir la distància, higiene de mans i mascareta i la ventilació en trobades familiars a l’espai privat”, ha afegit.

Pel que fa als confinaments perimetrals de cap de setmana, Delgado ha destacat la cooperació i la responsabilitat de tothom per reduir la mobilitat, que es reflecteix en les dades positives i ha recordat “la necessitat d’adaptar l’activitat durant el cap de setmana, buscant espais de poca concurrència i horaris que ens permetin no estar en aglomeracions, també a l’aire lliure i als accessos als comerços”.