Preixana estrena un museu d'esteles funeràries medievals

Text: Laia Pedrós / Fotos: Laia Pedrós

El museu d'esteles discoïdals funeràries medievals de Preixana ja és una realitat. La planta superior de l'espai cultural de Sant Llorenç acull des de la setmana passada 19 peces (8 senceres i 11 petites), que daten d'entre els segles XIV i XVII i que mostren diferents motius decoratius. Les peces van ser restaurades durant el mes de novembre de l'any passat per les especialistes Gemma Piqué i Mireia Cañadell.

L'alcalde, Jaume Pané, que s'ha mostrat satisfet amb el resultat, ha destacat que "es tracta d'un projecte que pretén poder en valor el nostre patrimoni vinculat a la tradició de picapedrers que tenim al municipi a més d'oferir un nou atractiu turístic als visitants". L'actuació s'ha emmarcat en el projecte de dinamització del territori Ponent Actiu, que financen fons europeus, la Diputació de Lleida i el consistori.

L'alcalde de Preixana ha explicat que ja estan treballant en una segona fase que consistirà en instal·lar plafons informatius i explicatius així com en editar un vídeo sobre les esteles discoïdals funeràries medievals tant de Preixana com de Catalunya. L'actuació té un pressupost d'uns 5.000 euros i està previst poder dur-la a terme durant el proper any. També estan a l'espera de poder restaurar les 71 peces restants que emmagatzema l'Ajuntament i poder completar el museu. I és que Preixana té una de les col·leccions d'esteles discoïdals funeràries més importants de Catalunya juntament amb les de Sanaüja i Poblet.

Cal recordar que les esteles funeràries van estar exposades a l'antic cementiri de Sant Joan fins a la dècada dels anys vuitanta del segle passat.