Ossó de Sió i la Fuliola tenen el risc de rebrot més alt de Catalunya

Text: Laia Pedrós / Foto: dadescovid.cat

Ossó de Sió i la Fuliola lideren aquest dimecres el risc de rebrot a Catalunya. A Ossó de Sió se situa en 8.123 punts i a la Fuliola, en 6.872 punts. 

A Ossó de Sió, aquest augment exponencial del risc de rebrot es deu a 6 positius detectats en els últims 11 dies. L'alcalde, Antoni Gilabert, ha comentat que "els casos dels que tinc coneixement són tots d'un mateix nucli familiar". Al tractar-se d'un municipi molt petit, uns pocs casos disparen els índexs.

Per la seva part, la Fuliola ha sumat 92 positius des de principis d’any amb una mitjana de més de 30 positius per setmana, 15 en els últims quatre dies. Es tracta de més de la meitat dels casos que acumula aquest municipi de l’Urgell des de l’inici de la pandèmia tenint en compte que en la primera onada la residència va patir un important brot amb 22 morts (11 amb Covid i 11 sospitosos de tenir-lo). La velocitat de contagi (Rt) és d’1,2. 

Divendres passat l’Ajuntament va tornar a insistir en la necessitat de «respectar el confinament domiciliari» després de detectar alguns casos que l’incomplien, fet que «contribueix a que sigui més complicat aplanar la corba», va afirmar el consistori a les xarxes socials.

A més, el consistori ha reactivat l’equip de voluntariat. Els interessats en formar-ne part han de comunicar-ho a qualsevol regidor o al consistori. En cas que un veí confinat requereixi d’un servei (sigui per falta de mascaretes, fer la compra, anar a la farmàcia, llençar la brossa…), ha de trucar a l’Ajuntament fent la seva petició i de seguida s’activarà l’equip de voluntariat per atendre la sol·licitud.

Fa un parell de setmanes, personal de Salut es va desplaçar a aquest municipi de l’Urgell per difondre les mesures de prevenció contra la Covid als comerços. També ho van fer des de Creu Roja per sensibilitzar la població i recordar als veïns la importància de complir les mesures de prevenció com són l’ús correcte de mascareta, el rentat de mans i mantenir la distància social, entre altres.

A banda d'Ossó de Sió i la Fuliola, segueixen tenint un risc de rebrot elevadíssim quatre municipis més de l'Urgell. Són Maldà on és de 2.197 punts (ahir era de 2.051) i que s'atribuix al brot detectat a mitjans de gener a la residència; Tornabous, 1.974 (ahir era de 2.961), Bellpuig on és de 1.338 (ahir era de 1.154) i Vilagrassa, 1.160.

D'altra banda, segueixen sent quatre els municipis de l’Urgell amb un risc de rebrot zero (els mateixos que ahir): Ciutadilla, Nalec, Vallbona de les Monges i Els Omells de na Gaia.

A Tàrrega, els índexs van a la baixa per sisè dia consecutiu. El risc de rebrot és de 361 (ahir era de 383) i la velocitat de contagi (Rt) és de 0,85 (ahir era de 0,88).

A l'Urgell, el risc de rebrot és de 728 punts (igual que ahir) i l'Rt de 0,94 (ahir era de 0,97). 

La comarca acumula 2.518 positius (41 més que ahir) i 47 morts per coronavirus (igual que ahir) des de l’inici de la pandèmia, segons dadescovid.cat.

L’Urgell té 21 persones ingressades a l’hospital per Covid (una menys que ahir).

Un total de 135 persones de l’Urgell ja tenen administrada la segona dosi de la vacuna contra la Covid fet que significa que en els pròxims dies seran els primers immunitzats de la comarca (27 més que ahir). La majoria corresponen a usuaris i personal de la residència Ribera del Sió d’Agramunt, el primer geriàtric de la comarca en rebre la segona dosi del vaccí. Les persones vacunades amb la primera dosi són 1.054 (2 més que ahir). La majoria són usuaris i professionals de les 11 residències geriàtriques que hi ha a la comarca, de les 2 llars residència del Grup Alba així com el personal sanitari del CAP d’Agramunt, Tàrrega i Bellpuig.