Només tres petits municipis de l'Urgell tenen més de 180 habitatges buits

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Un dels objectius del Consell de l'Urgell és repoblar la comarca o, dit d'una altra manera, frenar el despoblament rural. Per aconseguir-ho una de les seves primeres tasques consisteix a fer una radiografia real de la situació de la comarca. I els primers resultats d'aquesta diagnosi posen damunt de la taula que només tres petits municipis de l'Urgell tenen actualment més de 180 habitatges buits. És el cas de Maldà, on se n'han comptabilitzat 57; Sant Martí de Maldà amb 76 (encara falta fer l'estudi dels pobles del municipi: Rocafort de Vallbona, El Vilet i Llorenç de Rocafort), i Tornabous amb 48 (26 a Tornabous, 12 a La Guàrdia d'Urgell i 10 a El Tarròs). "Es tracta d'una xifra d'habitatges buits molt elevada" segons ha destacat el conseller comarcal d'Educació, Joventut, Habitatge i Repoblament, Sebastià Mata, si bé ha reconegut que "alguns no són habitables en l'actualitat, encara que la majoria, amb petits arranjaments ,sí" .

Quan el consell finalitzi aquesta diagnosi, pretén crear una borsa d'habitatge comarcal amb l'objectiu de "fer aflorar el parc d'habitatges buits que registren els pobles i donar resposta a les demandes existents", ha dit Mata.

S'ha de recordar també que el Consell de l'Urgell juntament amb l'Ajuntament de Maldà ha impulsat amb bona acollida la primera prova pilot a la comarca d'un contracte de masoveria urbana, un model d'habitatge semblant al lloguer en què els inquilins fan el pagament en espècies, és a dir, rehabilitant l'habitatge. L'objectiu és frenar el deteriorament d'habitatges antics i desocupats i evitar així despreniments al mateix temps que es garanteix el dret a un habitatge digne i assequible. El Consell treballa per buscar noves eines que facilitin la recuperació i l'ocupació de les cases buides, "ja que degraden els pobles, acaben suposant un perill i no compleixen la seva funció social d'habitatge", ha destacat Mata.