L'Urgell millora els índexs de reciclatge arribant al 43,2% el 2019 tot i estar per sota de la mitjana catalana

Text: Redacció / Foto: Consell Comarcal de l'Urgell

L’Urgell és la sisena de les 12 comarques de la demarcació de Lleida que millor recicla amb un 43,2% el 2019, un 1,7% més que l’any anterior, arribant a les 17.740 tones, que suposen 1,32 kg/habitant/dia (485 kg/hab durant tot l’exercici). Malgrat això està per sota de la mitjana catalana, que és d’un 44,8%, un augment respecte l’any anterior del 9%.

Pel que fa a les fraccions ordinàries que es recullen de forma selectiva, cal destacar l’increment dels voluminosos (+34%), dels envasos lleugers (+15%) i del vidre (+7%).

Des del Consell de l’Urgell destaquen que es tracta d’un “increment positiu, assolint la xifra més alta a la comarca” malgrat que “queda molta feina a fer encara”. Des de l’ens comarcal recorden que “les directrius de la Unió Europea pel que fa a la gestió de residus estableixen uns objectius molt més ambiciosos, prioritzant l’economia circular amb usos intensius de recursos, i apostant per una nova legislació per a la reducció de residus que eviti l’excés d’embalatges i envasos i que millori la cooperació al llarg de les cadenes de valor. En aquest sentit, els objectius per al 2035 són que només el 10% dels residus puguin ser dipositats en abocadors controlats”. Actualment a l’Urgell arriben a l’abocador un 56,8% dels residus que no es reciclen. Val a dir que la fracció del rebuig només ha disminuït un 2% respecte a l’any anterior i ha estat de 10.073 tones.

De fet, el dipòsit controlat de l’Urgell està arribant a la seva capacitat màxima, per la qual cosa de forma imminent està previst que s’iniciïn les obres d’ampliació amb 80.000 metres cúbics més que permetran allargar-ne la seva vida útil entre 5 i 6 anys. 

Per al Consell de l’Urgell, la millora de l’índex de la recollida selectiva és un objectiu cabdal. Per aquest motiu, juntament amb els ajuntaments de la comarca, està duent a terme diferents accions i campanyes de conscienciació que pretenen reduir els residus que es destinen al dipòsit controlat i a la vegada fomentar la recollida selectiva.