Les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola es consoliden com una trobada familiar i de conservació del patrimoni i la cultura popular

La 36a edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola ha conclòs aquest diumenge 12 de juliol amb la Festa del Batre, que ha reunit a l'era gent de totes les edats, al llarg de tot el dia. Segons explica la presidenta de l'associació de les Festes del Segar i el Batre, Rosa Mari Vidal, "sembla que la festa s'ha consolidat com un esdeveniment familiar de referència". Els més grans ensenyen als més petits com es treballava al camp fins els anys 50 del segle passat.

Famílies senceres han passat per l'era al llarg de la jornada, que al matí ha reunit puntaires d'arreu de Catalunya, en la Trobada de Puntaires. També ha estat especialment animada l'actuació del grup local Fulibatuka o de l'esbart de l'associació Cultural Guixanet de Tàrrega, que ha ofert una mostra d'una dansa tradicional catalana, el Ball d'Arquets.

Altres activitats han estat les paradetes d'artesania, els ponis, que durant tot el dia han passejat als més petits pels voltants de l'era, així com el carro que s'ha passejat de l'era fins al nucli del Tarròs, localitat pertanyent al municipi de Tornabous, on es troba el Centre d'Interpretació Lluís Companys, en memòria del president republicà, fill d'aquesta localitat.

La campanya d'apadrinament dels arbres del xoperal de l'era ha començat a donar fruits, amb els primers interessats, a qui se'ls ha facilitat el número de compte al que poden fer les seves aportacions. Gràcies a les aportacions populars s'intenta impedir la tala del xoperal que fa ombra a l'era i fa possible la festa. El número de compte al qual es pot fer l'ingrés és: LA CAIXA ES80-2100-0206-020200128548

Al matí i a la tarda ha tingut lloc la demostració de la màquina de batre, de la fàbrica Trepat de Tàrrega, que data de l'any 1925.

Com ja és tradicional, un cop feta la ventada, on els batedors separen el gra de la palla gràcies a la marinada, tanca la festa un ball popular a l'era, amb el conjunt Leyenda.

Paral·lelament, a la cabana petita s'ha pogut visitar una exposició d'obres de reciclats de Ramon Torrents, d'Igualada.