Les caramelles del Diumenge de Pasqua es reinventen i sonen des dels balcons

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

El confinament ha obligat la societat a reinventar-se en molts aspectes. Així, aquest any no s'han pogut escoltar les tradicionals caramelles pels carrers i les places dels municipis de Lleida. Alguns pobles han optat per cancel·lar l'activitat, com és el cas de l'Agrupació Coral Flors d'Urgell de Castellserà, mentre que altres han fet volar la imaginació i han buscat nous mètodes per poder mantenir una de les tradicions més antigues de Catalunya, tot i que sigui des del confinament. Un dels municipis que no ha renunciat a la tradició és Verdú, on el músic Eduard Boleda va prendre la iniciativa i, acompanyat de dos dels seus fills, va cantar des del balcó de casa seva i la resta dels veïns els van seguir pels altaveus que va instal·lar, per YouTube o pel Instagram de la revista local Xercavins. Van interpretar, entre altres, Mones de Pasqua i una versió de l'Al·leluia de Leonard Cohen dedicada al coronavirus, d'Eduard Boleda i Flavià Boleda.

A la Fuliola, l'Ateneu Popular, amb la col·laboració de l'Ajuntament, va animar els veïns a sortir als balcons i a cantar junts, encara que des de la distància, les caramelles confinades, amb un repertori de cançons que va sonar a partir de la 1 del migdia pels altaveus del poble.

A Tàrrega, la Coral Infantil Mestre Güell, va animar la ciutadania a cantar als seus domicilis, gravar-ho en vídeo i enviar-ho per poder difondre-ho a les xarxes socials amb la finalitat de continuar fent comunitat sobre la cultura popular encara que sigui des del confinament obligat pel coronavirus.

A Cervera, la Coral Infantil Nova Cervera, que enguany celebra el seu 50 aniversari, va organitzar les caramelles 2.0 oferint a través de les xarxes socials un viatge virtual pels diferents punts en què normalment paraven a partir de vídeos d'arxiu . A més, l'entitat va demanar als cantants que es vestissin per a l'ocasió i sortissin als seus balcons o terrasses a cantar dos temes tradicionals: La masovera i Caramelles, i ho gravessin amb vídeo o es fessin una foto per recordar-ho.

També s'han mantingut les caramelles a Artesa de Segre, El Palau d'Anglesola, La Pobla de Segur i Juneda, entre altres.

Les caramelles són unes cançons populars alegres que es cantaven per celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, tot que també tenen caràcter profà. En la majoria de casos, els caramellaires són grups de nens acompanyats d'instruments, que antigament recorrien els carrers dels pobles oferint les seves cançons a canvi d'ous o diners per acabar amb un dinar popular. Actualment ofereixen ramets de timó a canvi d'un donatiu. Aquest any però han canviat el recorregut pels carrers pels balcons de les seves cases.