L'Arxiu de l'Urgell descobreix les diferents facetes del poeta local Antoni Sala-Cornadó

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

L'Arxiu Comarcal de l'Urgell, situat a Tàrrega, va inaugurar ahir una exposició dedicada a poeta local Antoni Sala-Cornadó (1929-2011) per tal de donar a conèixer la seva trajectòria i les seves diferents facetes, en què va destacar com a poeta però també va ser escriptor, químic, promotor cultural, maçó i astròleg. El director de l'arxiu, Carles Quevedo, va destacar que la mostra, ideada per Xavier Garcia, s'estructura en quatre àmbits: un de més personal i biogràfic; un altre dedicat a la seva faceta més destacada com a poeta; un altre al seu fort compromís cívic i polític, i finalment al seu interès per temes espirituals com la maçoneria i l'astrologia. Sala-Cornadó, de qui se celebra el 90è aniversari del seu naixement, va rebre la Creu de Sant Jordi el 1998 i és un de la trentena d'autors que integren l'exposició Escriptors de pedra i ferro, que pot visitar aquest mes de desembre a la Sala Marsà de la capital de l'Urgell.

La inauguració de la mostra dedicada al  poeta va comptar amb la vídua Amparo i els seus quatre fills Teresa Montserrat, Víctor, Josep i Jordi Benet així com altres familiars de l'homenatjat. El seu fill petit, Jordi Benet, es va mostrar "emocionat per aquest reconeixement al meu pare des de la seva terra". Jordi Benet va recordar que el seu pare sempre deia que "era necessari tenir un art, una carrera i un ofici" i va assegurar que Antoni Sala-Cornadó ho va tenir tot.

L'exposició ha estat possible després que la família de l'homenatjat fes una cessió documental a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell formada per més de trenta caixes, fet que Quevedo va posar en valor. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, va destacar la tasca divulgativa d'aquestes mostres.

Antoni Sala-Cornadó té una dotzena de llibres de versos publicats, entre els quals destaquen Suite pirinenca (1972); Nadal, un crit cap a la llibertat (1978); o I finalment el silenci (1988) amb pròleg de Joaquim Molas. El 1998 va publicar El rostre dins de la Col·lecció Natan de l'Ajuntament de Tàrrega. Dos anys després l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) va editar Obra poètica (1950-1999) reunint versos ja publicats amb altres d'inèdits.

La mostra es pot visitar fins al 12 de gener.