L’Ajuntament de Tàrrega vol destinar el superàvit pressupostari del 2019 a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

L’Ajuntament de Tàrrega vol destinar el superàvit pressupostari de l’exercici 2019 a mesures de xoc per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. Així ho ha manifestat l’alcaldessa, Alba Pijuan, després de la sessió ordinària del ple celebrada avui, en la qual s’ha detallat la liquidació en positiu dels comptes de l’any passat. Es tracta d’un superàvit real quantificat en 1.022.744 euros, que s’invertiria en un pla per fer front als estralls socials i econòmics de la pandèmia. Tot i això, la normativa pressupostària de les administracions públiques només autoritza a gastar el 20% del superàvit. Per això, la capital de l’Urgell se suma a les veus del municipalisme que reclamen invertir el 100% del superàvit a frenar l’impacte de la Covid-19.

En aquest sentit, l’alcaldessa ja va anunciar la setmana passada que el pressupost municipal del 2020 es reestructurarà davant la situació actual d’excepcionalitat que colpeja famílies, comerços i empreses. A més, i atenent un prec formulat des de Junts per Tàrrega (a l’oposició), l’Ajuntament de Tàrrega crearà una comissió informativa especial de seguiment en relació a la pandèmia, en la qual hi seran representats tots els grup de l’arc consistorial. També pel que fa a la liquidació del pressupost del 2019, Tàrrega situa la seva ràtio d’endeutament en el 56,39% de càrrega financera. El volum de deute ascendeix ara a 9.253.832 euros. A més, durant l’exercici 2019 Tàrrega també es va complir amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària pel que fa al termini mitjà de pagament a proveïdors. Durant el segon trimestre, per exemple, es va situar en els 16,6 dies.

La decisió anunciada fa uns dies de suspendre el festival de creació contemporània Embarrat i el Mercat del Vehicle d'ocasió de Tàrrega ha derivat amb una intensa discussió en l'apartat de precs i preguntes entre govern (ERC, CUP i PSC) i oposició (JxCat). L'alcaldessa de la capital de l'Urgell ha defensat que "la situació és la que és, tenim una emergència sanitària que no permet fer segons quins actes i és impossible traslladar-los tots a la tardor tenint en compte que el calendari d'activitats que té Tàrrega complica molt moure res fora de les dates en què ja està establert". Per a Pijuan, "és una decisió coherent i molt comprensible, ja que no hem dit que no es tornaran a fer, sinó que aquest any és impossible". Des de JxCat han criticat que aquestes decisions s'hagin pres "de manera unilateral sense tenir en compte l'opinió dels implicats", fet que la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha puntualitzat afirmant que "personalment vaig trucar a tots els concessionaris, i la majoria van comprendre la situació".

La tensió ha seguit quan Junts per Tàrrega ha acusat  a l'equip de govern "de fer cas omís dels requeriments del Síndic de Greuges de Catalunya" un mes després que aquest demanés al consistori que modifiqui la  composició de les comissions informatives per tal que aquestes siguin proporcionals a la representació del ple i reguli la presència dels regidors i grups municipals als mitjans d'informació i difusió municipal. La primera edil de Tàrrega ha avançat que “les atendrem” tot i que ha demanat “comprensió” davant “la situació extraordinària i d’emergència sanitària que estem vivint”.

D’altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat una modificació de pressupost per incorporar una partida de 8.210 euros destinada a la redacció del pla director del castell. És el darrer termini de pagament d’un projecte que estableix les directrius per recuperar el monument i definir els usos de l’entorn. La intervenció suposarà un pas endavant per preservar la fortificació medieval i evitar la seva degradació. Es tracta, per tant, d’una significativa acció de conservació del patrimoni històric local. També ha prosperat amb el vistiplau de tots els grups una bonificació singular del 90% de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) sol·licitada pel col·legi Jacint Verdaguer per millorar l’accessibilitat.

Ha estat la segona sessió del Ple de Tàrrega celebrada per via telemàtica donant compliment així a les restriccions derivades de la pandèmia. L’alcaldessa ha presidit la sessió físicament a la sala però la resta de l’arc consistorial ha intervingut i ha votat per vídeo-conferència. A la vegada, la ciutadania ha pogut seguir la sessió en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Tàrrega.