La reforma del Codi Penal preveu les noves modalitats de delictes derivats de la RSC

El fiscal en cap de Lleida, Juan Francisco Boné, ha explicat a Tàrrega en el marc d’una nova edició dels Dinars Cambra, organitzats per la Cambra de Comerç de Tàrrega, que la nova reforma del Codi Penal, en vigència des de l’1 de juliol d’enguany, preveu noves modalitats de delictes derivats de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de les empreses com els relacionats amb el medi ambient, entre altres.

Boné ha destacat que en aquesta legislació, amb aquesta reforma, s'ha intentat tenir en compte tant les diferents realitats empresarials com les diferents sensibilitats amb relació als usos socials.

Per aquesta raó, “la legislació s’adapta tant a les grans com a les petites empreses” i el que cal tenir en compte “són les conseqüències del delicte per als treballadors, ja que la pena pot arribar fins a la dissolució de l’empresa”, ha destacat Boné.

El fiscal en cap de Lleida ha comentat que el nou Codi Penal, que també regula la figura dels gestors empresarials i considera “l’administració deslleial”, presta especial atenció a “la corrupció en els negocis, que tant sanciona el que rep com el qui dóna”.

En aquest sentit, segons Boné, cal tenir en consideració els usos socials perquè sovint “allò que al nord d’Europa és considerat suborn, al sud, es veu com a incentiu”, de manera que “sempre s’ha de mirar que la competència entre empreses sigui lleial”.

Juan Francisco Boné és llicenciat en dret per la Universitat de Saragossa. Des del 2006 exerceix el seu càrrec de fiscal en cap de Lleida i és professor del Màster d’Advocacia de la Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida des del 2012.