La Protectora de Tàrrega tanca el 2020 amb rècord d'adopcions malgrat mantenir els abandonaments

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

La Protectora d’Animals de Tàrrega ha tancat l’any amb més d’un centenar d’adopcions, xifra positiva que suposa un 20% més que el 2019. Tot i això, el problema persisteix, ja que ha registrat un total de 87 entrades (abandonaments), de les quals 24 animals han estat retornats als propietaris, xifra que Mireia Segarra, portaveu i voluntària de la protectora, considera elevada i que atribueix al fet que cada vegada hi ha més gossos xipats. A part de les 101 adopcions també s’han tancat cinc acollides definitives (de les quals la protectora, que en té 15, es fa càrrec de les despeses). Segons Segarra, “són bones dades però alhora són patètiques, ja que 87 entrades són moltes”.

Un punt relacionat amb l’increment d’adopcions són les xarxes socials. Segarra afirma que “ens han canviat la vida; són crucials, abans només adoptava aquí gent de Tàrrega i ara venen de Girona, Barcelona, Valls...”.

Tot i això, destaca que aquest 2020 hi ha hagut sis entrades complicades amb intervencions mèdiques alhora que hi ha hagut importants comisos i rescats d’animals en males condicions. D’altra banda, ha registrat “algunes adopcions especials, fet que passa poc sovint, de gossos grans o amb malalties cròniques".

Aquestes dades han permès reduir la població de la protectora; ara té uns 60 gossos i anys enrere havien arribat a ser 120, tenint en compte també que el balanç dels últims 8 anys és de 5 o 6 adopcions més que entrades.

Segarra indica que tot apunta que “hi ha més tinença responsable i això ens repercuteix”. En aquest sentit, la majoria de persones que opten per tenir un gos a la comarca de l’Urgell (la seva àrea d’influència) el xipen i l’esterilitzen, que és el realment important.

Pel que fa a les donacions, han notat una baixada, tot i que podria atribuir-se a la dificultat d’accedir al recinte per les mesures restrictives de la pandèmia.

La Protectora d’Animals de Tàrrega té unes despeses anuals de 35.000 euros.