La plataforma antifracking i alcaldes de municipis afectats demanen al Parlament que s'acceleri la constitució de la Comissió d'Estudi

 

La plataforma Aturem el fracking i alcaldes de municipis afectats han reclamat aquest dimecres als partits del Parlament que comencin els treballs de la comissió d'estudi que ha d'investigar aquesta tècnica d'extracció d’hidrocarburs. En roda de premsa, un dels portaveus de la plataforma, Jaume Moya, ha assegurat que es tracta d'una tècnica amb "efectes devastadors". "Volem informar els grups parlamentaris perquè prenguin consciència sobre aquest assumpte i evitin aquesta agressió que afecta greument el país", ha sentenciat després de reunir-se en el mateix Parlament amb representants de CIU, ERC, ICV-EUiA i C's.

La plataforma també ha demanat al Parlament "decisions valentes" per evitar que les competències sobre l'activitat del fracking passin al Govern espanyol, ja que veuen el perill que l'Estat acabi autoritzant aquestes pràctiques contra l'opinió dels municipis afectats. "Tenim pressa perquè comenci a treballar la comissió. Si la comissió és científica, acabarà prohibint el fracking.

Per la seva banda, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, ha reiterat la necessitat de crear la comissió per tal que aquesta valori quin model vol de país per als propers anys i ha destacat la incompatibilitat d'un sistema d'extracció agressiu per territori amb la posada en valor del nostre patrimoni natural i la nostra riquesa en el sector agroalimentari. Solé ha afegit que cal més agilitat per evitar que les empreses s'avancin a les decisions que s'adoptin al Parlament.

L'alcaldessa de Riudaura (la Garrotxa), Eulàlia Nando ha assegurat que està en risc "la supervivència" del medi ambient de Catalunya, i ha recordat que ja són 150 els municipis, alguns consells comarcals i una Diputació -la de Lleida- que han expressat el seu rebuig al fracking.

El Parlament va aprovar el passat 10 d'abril la constitució de la comissió d'estudi, però més d'un mes després, els grups han admès que està "encallada" perquè no existeix un acord sobre qui ha de presidir-la, per la qual cosa encara no s'han iniciat els treballs. El diputat d'ERC al Parlament Marc Sanglas ha assegurat que els grups impulsors de la comissió tractaran de desencallar-la en la pròxima Junta de Portaveus, i ha defensat que ha d'estar presidida per algun dels grups que la van impulsar -ERC, ICV-EUiA, C's i la CUP-.
La posició de la Generalitat no és, de moment, clara al voltant de la prohibició. En aquest sentit, un dels més ferms partidaris de no descartar el fracking és el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que la setmana passada va assegurar que no es podran donar permisos d'extracció de gas amb la tècnica fins d'aquí cinc anys, però va afegir que negar-se a estudiar si es disposa de gas és una posició "molt poc intel·ligent”.