La Mare de Déu gòtica retorna a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

La Mare de Déu gòtica ha retornat aquest diumenge a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega després de 13 anys al Museu Tàrrega Urgell on va ser restaurada i posteriorment exposada a la mostra permanent ‘Tragèdia al Call. Tàrrega 1348’. El rector de la parròquia, Mn. Josep Maria Vilaseca, ha destacat que juntament amb les Santes Espines, és una de les peces més antigues que conserva el temple, motiu pel qual l'escultura gòtica de la Mare de Déu llueix des d'avui al costat de la capella de les Santes Espines.

Segons Mn. Vilaseca, fins al 2007 aquesta Mare de Déu gòtica es podia veure a la fornícula de la façana meridional de la parròquia. Tot apunta que l'escultura data del segle XIV i que probablement formava part de l’antiga església romanicogòtica, la meitat de la qual es va enderrocar el 1672 quan va caure el campanar. El pas del temps i les inclemències la van malmetre motiu pel qual es va traslladar al Museu Tàrrega Urgell per tal de restaurar-la.

Mn. Vilaseca ha explicat que és una figura de 90 centímetres d’alçada i 33 d’amplada que destaca per la qualitat de la indumentària i dels plecs (vel i mantell). Té el braç dret mutilat mentre que al braç esquerre subjecta el nen Jesús assegut i en posició inclinada agafant-se el peu esquerre amb la mà dreta com si volgués procedir a l’extracció d’una espina.

Mn. Vilaseca ha afirmar que el retorn de la Mare de Déu gòtica a l’església de Santa Maria de l’Alba en aquest moment “no és casualitat” sinó que simbolitza “l’esperança” d’acabar amb la pandèmia.