La Llotja de Bellpuig es convertirà en punt de trobada de productors de proximitat

L'alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, va anunciar ahir, en el marc de la celebració de la festa de Sant Antoni de la Sitja, que la Llotja de la localitat es convertirà en un punt de trobada dels elaboradors de productes de proximitat, que en els últims anys han crescut exponencialment. Bonjoch va recordar que Bellpuig celebra des de fa tres anys la Fira de la Conserva i en l'última edició els productors van mostrar una certa preocupació perquè no saben com comercialitzar els seus productes. L'alcalde creu que "la Llotja és el lloc ideal, unes instal·lacions ben equipades informàticament des d'on es poden donar a conèixer els productes de forma conjunta i de manera més sostenible econòmicament". Està previst que en els pròxims mesos es formi una junta rectora de productors procedents de l'Urgell, Pla d'Urgell i les Garrigues.

En aquesta edició, la festa de Sant Antoni de la Sitja va homenatjar precisament la Llotja de Bellpuig, entitat que un grup de persones van impulsar fa 45 anys per tal de promoure l'activitat econòmica del municipi i més concretament les produccions avícoles i ramaderes de la zona . En l'acte d'ahir, celebrat a les instal·lacions de la Llotja, el consistori va retre homenatge als membres de la primera junta (estava formada per: Josep Guasch -president-, Jaume Boncompte -vicepresidene-, Ramon Bosch -secretari- , Josep Sala -president de la Germandat de Llauradors i Ramaders, José Antonio Hernández del Rei, Isidre Figueres, Joan Andorrà i Josep Pont) així com als membres de la comissió gestora. Concretament, a l'acte van assistir-hi Conxita i Teresa Guasch, filles de Josep Guasch; Montse Boncompte, filla de Jaume Boncompte, i Antoni Figueres, fill d'Isidre Figueres. També va participar-hi Antoni Cid, un dels membres de la primera comissió gestora.

Per la seva banda, el vicepresident de la Llotja, Ramon Torres, va rebre de mans de l'alcalde l'escut de l'Ajuntament. L'acte va comptar amb la presència de Jaume Fabà, director dels SSTT d'Agricultura a Lleida, així com de Rosa Maria Perelló, vicepresidenta de la Diputació de Lleida, i de Rosa Maria Mora, presidenta del Consell Comarcal de l'Urgell.

Bellpuig va recuperar la festa de Sant Anotni de la Sitja el 1993 i des de llavors ha servit per homenatjar els alcaldes i regidors de la localitat i diferents entitats locals en funció de la seva antiguitat.

La festa, segons explica el folklorista Valeri Serra al Calendari Folklòric de l'Urgell, se celebrava a Bellpuig des del 1646 fruit d'un vot del poble a Sant Antoni ja que aquest va guardar de la mort a l'alcalde i els regidors que van ser, segons explica la tradició oral, tancats dins d'una sitja on les tropes castellanes abocar oli bullint.

Cada any, les autoritats i els homenatjats assisteixen a la missa major, i per a l'ocasió s'organitza una exposició que vol fer un homenatge de la trajectòria de l'entitat. Aquest any va tenir lloc un exposició de fotos, documents i articles de premsa sobre la Llotja a l'entrada de l'edifici. La mostra es pot visitar fins a finals de mes. de la trajectòria de l'entitat. Aquest any va tenir lloc un exposició de fotos, documents i articles de premsa sobre la Llotja a l'entrada de l'edifici. La mostra es pot visitar fins a finals de mes.