Joves emprenedors contra el canvi climàtic a Tàrrega

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

El Grup Alba i Ponent Coopera han conscienciat aquest divendres uns 400 joves de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius dels instituts de Tàrrega i a alumnes de l’escola Alba sobre la importància d’impulsar accions per lluitar contra el canvi climàtic i comprometre's amb les persones i el territori. Ho han fet en el marc de la tercera jornada d’emprenedoria jove Llavors de Futur, que ha comptat amb la participació del jove alemany Felix Finkbeiner, que amb només 9 anys va fundar l’organització internacional Plant for the Planet amb l’objectiu de plantar un bilió d’arbres. El seu moviment compta amb nombrosos ambaixadors climàtics per tot el món. La seva intervenció al Teatre Ateneu s'ha completat amb una acció a camp, amb la col·laboració del Grup Borges, plantant una vintena d’arbres fruiters antics en via de desaparició com el saüc i el server comú. Aquesta actuació, que s'ha dut a terme a Mas de Colom, era el punt de sortida del Pla d’Acció sobre la Biodiversitat que Borges impulsa en aquesta finca de Tàrrega. Els diferents arbres han estat plantats per alumnes representants dels diferents centres educatius de la ciutat.

La jornada ha comptat també amb la intervenció d’Ignasi Eiriz, fundador i SEO de la plataforma i app de roba sostenible Ethical Time. Eiriz ha assegurat que la “indústria de la moda és la segona més contaminant del món per les microfibres de la roba” i ha afirmat que “més del 60% de la roba que es ven a Espanya està feta en països com la Xina, Túrquia i Bangladesh on vulneren els drets dels treballadors”. En aquest sentit, Eiriz ha fet un clam a “consumir bé per canviar el món”.

Finalment, Romina Betlem i Alejandra Carrillo han presentat el seu projecte Imagym, un nou model de gimnàs sostenible amb l’objectiu d’aprofitar l’energia humana i enviar-la després a pobles o regions amb pobresa energètica.

La directora del Grup Alba, Maite Trepat, ha fet una valoració molt positiva de la iniciativa que "pretén que les noves generacions pensin idees transformadores per millorar el seu entorn”. Segons Trepat, “aquesta jornada posa de manifest que és possible fer petits canvis en el nostre entorn, per exemple, consumint roba ètica i socialment responsable i aprofitant la nostra energia mentre fem bicicleta”. Trepat també ha posat en valor la col·laboració amb el Grup Borges, ja que “no només ha quedat tot en paraules i fets sinó que hem acabat la jornada amb una acció directa, una primera plantada d’arbres”.

 

Concurs d’idees

La jornada Llavors de Futur no pretén només explicar projectes sinó que vol que els joves emprenguin i proposin idees per millorar el món. En aquest sentit, en el marc de la jornada s'han lliurat els premis del segon concurs d’idees emprenedores. El primer premi, patrocinat per l’Ajuntament de Tàrrega amb 300 euros, ha estat per Tàrrega Activa d’Ares Inglada i Marc Vendrell, de l’Escola Pia, per una aplicació mòbil per promoure la cooperació i la col·laboració, de manera que les persones que facin voluntariat, ajudin a mantenir la via pública, usin el transport públic i participin en activitats culturals sumen punts, i aquests poden ser canviats per descomptes en els comerços locals. Segons Inglada, “el projecte promou hàbits sostenibles, fomenta el voluntariat i alhora la compra en comerços de proximitat”.

El segon premi, dotat amb 200 euros i patrocinat pel Grup Alba, ha estat per Creixem junts d'Arnau Bofarull i Eloi Bobet, de Vedruna Tàrrega, projecte en marxa ja des d’aquest centre educatiu per fomentar les activitats intergeneracionals.

Finalment, el tercer premi, dotat amb 100 euros i patrocinat per la família Castellà Anglarill, ha estat per a Al teu costat d’Ivan Teruel i Joan Carles Abraham, també de Vedruna Tàrrega, per un sistema de persones voluntàries per fer la compra a persones amb mobilitat reduïda. El projecte va més enllà ja que permet garantir la compra de productes bàsics i que la persona beneficiària se senti acompanyada alhora que pot ajudar a detectar situacions de soledat no volguda.