Jordi Estiarte, alcalde de Bellpuig: "Apostem per visibilitzar la diversitat cultural del municipi i fomentar la convivència"

Jordi Estiarte és l’alcalde de Bellpuig. S’estrenava en política fa un any.

Quina valoració fa d’aquest primer any al capdavant del consistori?

Ha estat un any d’aprenentatge, molt intens, molt enriquidor i altament gratificant, tot i que no ha estat plàcid.

I de l’acord de governança amb la CUP?

N’estem molt contents. Bellpuig té 8 dels 13 regidors de partits d’esquerres, fet que no s’havia aconseguit mai. Fa un any tots vam apel·lar a la responsabilitat de poder engegar un projecte municipalista, d’esquerres, independentista i republicà. La comunicació és molt bona i el clima de cooperació i col·laboració és immillorable.

I la relació amb l’oposició?

Penso que no ha estat una oposició destructiva. Excepte d’algun petit entrebanc, que sempre hi ha de ser, la relació és cordial.

Quins projectes municipals que han impulsat?

Estem començant a recollir els fruits de la clara aposta que hem fet per la convivència, per fomentar la visibilitat de la diversitat que forma el mosaic cultural de Bellpuig. S’ha creat Salam Babel, una associació de dones musulmanes, i hem signat un conveni amb la comunitat islàmica, que va fer una col·lecta i que vol destinar els diners a tota la comunitat del municipi. També hem engegat el projecte del cementiri musulmà.

L’altre eix és el medi ambient, volem instal·lar plaques solars per tal que tota l’energia que consumim als edificis municipals sigui verda.

Destacar també el cercle virtuós entre la ciutadania i els representants polítics, hem escoltat totes les propostes i iniciatives que ens han arribat.

El darrer repte que tenim és la millora de les condicions laborals dels treballadors del consistori.

Com ha viscut la pandèmia?

A nivell personal la crisi de la Covid-19 em causa una doble sensació: d’il·lusió i de mantenir ferm el compromís amb la ciutadania de Bellpuig, i d’una raonable preocupació.

A més, aquesta crisi ha demostrat que el capitalisme liberal no ens defensa de res, ans el contrari.

Molta solidaritat?

Sí, l’associació d’africans es va posar al nostre servei des del primer moment. També es va autoorganitzar un grup format més de 60 joves i una xarxa de cosidores.

Han canviat les prioritats?

Totalment. Aquests mesos ens hem centrat a fer arri· bar a la ciutadania tota la informació a través del web municipal, l’app Vilaconnect i les xarxes. Ara impulsarem una campanya per fomentar el comerç local i de proximitat, que ha finançat gent particular amb ganes d’ajudar, i també tenim una reunió pendent amb els empresaris. També facilitarem xecs de consum a les famílies vulnerables que hauran de gastar en comerços locals per tal de beneficiar els dos col·lectius més afectats per la crisi.