Jaume Pané, alcalde de Preixana: "La crisi del coronavirus ens ha obligat a adaptar-nos a les noves tecnologies"

Text: Laia Pedrós / Foto: Jaume Pané

Jaume Pané (JxCat) és un vell conegut de la política municipal, ja que exerceix d’alcalde de Preixana des del 2007. A més, és el cap de l'oposició al Consell Comarcal de l'Urgell.

Com ha estat aquest primer any de mandat?

Complicat i de constant adaptació, però alhora, com tots els inicis de legislatura, ha estat carregat d’iniciatives per posar damunt la taula un seguit de projectes a afrontar durant els pròxims quatre anys, projectes plens de neguits i il·lusions.

Aquest any però quedarà marcat a la història per la crisi de la Covid-19, que ens ha fet adaptar a noves circumstàncies.

Pel que fa al municipi, se’ns ha fet palès la degradació que pateix el nostre casc antic, l’esfondrament d’una casa al carrer Lleida el passat estiu en va ser un clar exemple, per tant, és un tema que centrarà bona part de la nostra dedicació, esforç i enginy. En aquest sentit, l’any passat també vam rebre per herència Cal Vallverdú al mateix carrer i esperem que sigui un bon exemple de rehabilitació i posada en funcionament d’un edifici al casc antic.

Preixana fa una clara aposta pels productes agroalimentaris i el turisme?

Sí, també ha estat un any amb força activitat cultural malgrat que lamento haver hagut de suspendre el 50è aniversari de l’Aplec de la Sardana a Montalbà, el més antic de les Terres de Ponent. Destacar també les XII h. de futbol sala a l’estiu i la caminada-cursa Entre Cabanes en el marc de la fira De Prop, certamen que juntament amb el festival Tastasons fan un gran servei als productes agroalimentaris de proximitat, que la crisi ens ha fet revaloritzar i posar en valor el fet de tenir una cadena alimentària tant de proximitat com de qualitat.

Aquest any també hem dut a terme la museïtzació de les esteles discoïdals de Preixana, la senyalització de la ruta de les cabanes de volta i els picapedrers i el seu arranjament així com la col·laboració continuada amb els Espais Naturals de Ponent per generar diferents activitats com els tallers per a nens de picapedrers, els de descoberta de natura... és a dir, un seguit d’actuacions per posar en valor el nostre patrimoni cultural i natural com a destí turístic, sempre però fent compatible la natura amb els usos agrícoles i ramaders, importantíssims i essencials per a l’economia de la nostra població.

Com han viscut la crisi de la Covid-19 al poble?

L’hem afrontat amb molta precaució i traslladant als veïns contínuament les ordres i recomanacions de les autoritats sanitàries, fent desinfecció dels carrers, tancant equipaments públics, intentant donar els millors consells per tal de garantir l’obertura dels comerços locals i que la gent s’adaptés a la nova situació, reduint l’atenció presencial a les oficines de l’ajuntament, adaptant-nos al teletreball i a la comunicació digital, un dels deures que l’administració no pot defugir”.

Projectes futurs?

Renovar l’enllumenat públic amb tecnologia LED, iniciar les obres de Cal Vallverdú i millorar la ruta de les pedreres.

Aquest mandat quedarà marcat per la crisi de la Covid-19, per una crisi mediambiental, per la manera de relacionar-se la gent i per la capacitat d'adaptació al teletreball i les noves tecnologies, però de totes les crisis se n'han d'extraure coses positives. Per tant, cal ser exigents amb les noves tecnologies, amb l'arribada de la fibra òptica als nostres municipis, aquí tant la Diputació com la Generalitat hi tenen que jugar un paper importantíssim. També hem d’apostar per la modernització del regs del Canal d'Urgell com a factor de propulsió d'una agricultura molt més moderna i mirar d'aprofitar els usos compatibles amb el reg de suport de la zona ZEPA a l'àrea del Segarra-Garrigues. A més, hem de tenir una clara aposta medi ambientalment sostenible: la reducció de residus i la recollida selectiva, segurament adaptant-nos al sistema porta a porta, que sembla que és el més eficient. L'adaptació i producció d'energies verdes també pot ser una gran oportunitat de futur. Mirar cap un turisme sostenible de qualitat i poc massificat, que posi en valor el patrimoni cultural i natural i que aposti pel producte agroalimentari de proximitat. Posar en valor les nostres activitat culturals i de promoció econòmica que també ens permeten donar-nos a conèixer com la DE PROP fira gastronòmica i el festival Tastasons. I com sempre vetllar per l'escola rural, per l'educació dels més petits de casa nostra però també per cuidar de la gent més gran perquè puguin envellir dignament.