Grafit internacional a Tàrrega

Tàrrega ha presentat aquest dimecres 27 de maig un nou grafit en el marc del projecte d’art urbà STREETRRG. És obra del jove mexicà Edgardo Ortiz, conegut artísticament com a Sens OC, el qual en els darrers tres dies ha plasmat un gran mural en una de les parets d’accés al pàrquing municipal de l’avinguda de Catalunya.

Amb aquest nou mural, l’STREETRRG s’internacionalitza ja que compta per primera vegada amb una obra d’un artista de fora, concretament de Mèxic. La participació de Sens OC en el projecte obeeix als contactes establerts entre Tàrrega i la ciutat mexicana de Querétaro, un dels focus culturals del país centreamericà. Querétaro, que alberga el festival Nueve Arte Urbano, es va interessar per la iniciativa targarina de potenciar l’art urbà i va enviar un dels seus creadors a sumar-se al projecte. Fruit d’aquest intercanvi, Sens OC ha deixat empremta a Tàrrega amb un grafit que reflecteix l’essència de la cultura mexicana.

 

Pont d’unió entre Mèxic i Tàrrega

En concret, Sens OC ha dibuixat la figura d’un indi mexicà de l’època prehispànica, guarnit com els dansaires d’un dels pobles indígenes del país. L’autor vol vincular així el seu mural amb les arts escèniques que promou FiraTàrrega, un dels signes d’identitat de la capital de l’Urgell. El grafit ocupa 25 metres quadrats i consta de diverses figures humanes que, aplegades, formen un rostre humà, seguint l’estil plàstic característic de Sens OC. De 28 anys d’edat, l’artista mexicà ha realitzat recentment un altre mural a Viena i aquesta setmana viatja fins a Berlín amb el mateix propòsit. Tàrrega ha esdevingut així una de les parades del seu periple internacional.

 

Els murals ja caracteritzen el paisatge urbà de Tàrrega

Aquest és el cinquè mural de nova creació impulsat a Tàrrega per la Regidoria de Cultura mitjançant l’STREETRRG. Des del febrer passat s’han incorporat al paisatge urbà grafits de gran format de Sixe Paredes (mural abstracte a l’Espai MerCAT); de Josep Rodríguez “Tope” (imatge del músic targarí Ramon Carnicer al carrer Capellans); de Javier Morillas “Snap” (homenatge a l’escriptor Manuel de Pedrolo a la cruïlla de les avingudes de Catalunya i Balaguer); i de sis autors que reproduïren l’abecedari a l’Espai Fassina. Paral·elament, l’STREETRRG ha editat un llibre que cataloga 65 exponents d’art urbà de la ciutat. La capital de l’Urgell posa així en valor i difon escultures, grafits, murals, majòliques i altres intervencions. Els nous murals han comptat amb la col·aboració de Pintures Planell i Construccions Ramon Rius.