FiraTàrrega registra menys públic al carrer però ven més entrades d'espectacles de pagament

 

Tàrrega baixa aquesta nit el teló de la 33a. Fira del Teatre al Carrer amb una disminució important de públic a causa principalment del mal temps. Tot i això, s’ha de destacar que la pluja només va fer suspendre una funció de l’espectacle Cabaret el divendres a les 7 de la tarda i dissabte va afectar el programa de tarda de l’espai Manipulat i una funció de Trash (9 del vespre), la resta de propostes van seguir el cronograma previst, amb puntualitat. Així mateix, dels 77 espectacles programats en aquesta edició del certamen han registrat una nombrosa presència d’espectadors. Pel que fa als espectacles de pagament de la Programació Oficial, s’espera que es distribueixin unes 11.000 entrades, el que significa el 65% d’ocupació, xifra superior a l'any passat, que el gerent de FiraTàrrega atribueix a l'aposta de l'organització per baixar el preu de les entrades en un 20% i fer així els espectacles més assequibles a totes les butxaques. 

Com a dada negativa hi ha que el càmping però només ha rebut 2.500 ocupants (normalment n’hi havia entre 4.000 i 5.000), xifra que els responsables de FiraTàrrega han qualificat de “molt baixa per la pluja i pel fet de coincidir el dijous i el divendres en dies feiners”.

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, ha assegurat que “en aquesta edició del certamen hem patit una una mica per la programació a causa del mal temps”. Tot i això ha assegurat que estava molt content perquè “hem assumit molts riscos i hem treballat de valent perquè les companyies catalanes tinguessin moltes possibilitats”.

Per la seva part, el director executiu de FiraTàrrega, Pau Llacuna, ha valorat positivament l’increment de professionals acreditats, 65 més que l’any passat, un total de 788 pertanyents a 443 entitats dels quals 451 són catalans. L’augment de professionals catalans està relacionat amb l’acció que ha posat en marxa la Diputació de Lleida i que consistia en fer-se càrrec del cost de les acreditacions dels tècnics culturals i programadors dels consistoris de Lleida. L’objectiu final era que els diversos ajuntaments poguessin conèixer a fons l’oferta escènica de FiraTàrrega.

Llacuna també ha valorat positivament els nous espais Off, que serveixen per diferenciar les actuacions dels artistes espontanis d'aquelles que formen part de la Programació Oficial. N'hi havia uns 5 i Llacuna creu que han estat molt ben acceptats per aquest col·lectiu perquè "els hem coordinat, els hem diferenciat però no hi hem intervingut".  

Durant 3,5 dies s’han pogut veure en 24 espais de la capital de l’urgell i d’alguns nuclis agregats com El Talladell un total de 300 funcions de 78 espectacles diferents.

 

La Fira té un impacte econòmic global de 6 milions d’euros

Segons un estudi realitzat per l’empresa d’investigació sociològica i de mercats Ceres de les dues darreres edicions del certamen, FiraTàrrega té un impacte econòmic global superior als 6 milions d’euros, i suposa un retorn de 7 euros per cada euro invertit de les aportacions públiques. Segons aquest mateix estudi, Tàrrega genera més de 2,5 milions d’euros en contractació posterior per a les companyies participants.