Evolució dels targarins en una dècada

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós i Jaume Solé

Uns 1.400 targarins tenen una cita obligada pel pont de la Puríssima des de fa deu anys: visitar el fotògraf Jaume Solé perquè els retrati. Fins l'any passat ho feien en el marc de la Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega però aquest 2020, amb el certamen anul·lat per la pandèmia de la Covid, ho fan en el seu estudi, ubicat a la plaça Major de la capital del Urgell. Aquests 1.400 targarins formen part del projecte etnogràfic Retra(t acció, que impulsen l'Arxiu Comarcal l'Urgell i el fotògraf Jaume Solé i que pretén documentar l'evolució física i estètica dels veïns de Tàrrega.

El projecte va començar el 2011 i aquest 2020 culmina la fase de les fotos, que es dipositaran a l'arxiu per al seu estudi i anàlisi amb resultats d'alt valor documental. Solé es va mostrar ahir "molt agraït" amb la participació, "ja que d'aquestes 1.400 persones, un 40% s'han deixat retratar cada any i gairebé la meitat ho han fet en 9 ocasions, fet que m'omple de satisfacció".

Les fotos mostren els canvis físics i estètics dels participants al llarg d'una dècada: fesomia, pentinats, roba, complements ... Segons el fotògraf de Tàrrega, "durant aquesta dècada no ha variat massa, el que més he notat és el canvi físic en aquelles persones que, per un motiu o altre, han patit o han passat per un mala o tràgica experiència". Així mateix, en els quals es nota més el canvi és en els més petits. Enguany, com a peculiaritat, els participants es fan dues fotos, una amb mascareta i una sense. La Covid, per tant, també quedarà plasmarà en aquest estudi.

Els interessats a participar en el desè aniversari del projecte Retra(t)acció poden visitar l'estudi de Jaume Solé fins al pròxim 19 de desembre per retratar-se tot i que el dia gran era el passat 8 de desembre, que coincidia cada any amb la Fira d'Artistes, i quan Solé va obrir només per centrar-se en el projecte.

Fotos amb relleu mitjançant tres càmeres

Retra(t)acció és una iniciativa pionera centrada en l'obtenció de retrats en relleu mitjançant tres càmeres simultànies per simular els 360 graus, fet que ara ja es podria fer amb una única càmera gràcies a l'evolució de la tecnologia. Tot i això, Solé ha preferit mantenir el format inicial, inspirat en el famós salt de la pel·lícula Matrix, conegut com l'efecte Bullet Time, que en aquest cas van aconseguir generar un entorn en 3D amb més de 100 càmeres en forma d'arc.

Rècord Guinness

El fotògraf Jaume Solé i l'Arxiu Comarcal de l'Urgell treballen perquè Retra(t)acció passi a formar part del llibre Guiness dels rècords. Segons Solé, "ja hem fet els contactes i aquest any estava previst que vinguessin a conèixer aquest singular projecte però amb la pandèmia ha quedat tot parat".