Els joves de Nalec representaran diumenge al migdia el tradicional ball de les forques

Una vintena de joves de Nalec representaran aquest diumenge dia 28 de juliol al migdia el ball de les forques, una dansa tradicional local que havia quedat en l'oblit. Al ritme del ball de Sant Ferriol, interpretat com ja és habitual pels grallers de Rocafort, i organitzats en dues rotllanes, els nois i noies representaran diversos passos i figures, imitant el procés de separació del gra de la palla. I és que, tradicionalment, aquesta dansa servia per demostrar que els batedors ja havien fet net o per reclamar l'arribada del vent si el temps no acompanyava. Tot plegat, era una forma molt curiosa de retre culte a la natura quan la collita era realitat.

Coincidint amb la celebració de la Festa Major del municipi, en honor a Sant Jaume, la representació del ball de les forques tindrà lloc a la plaça de l’Església a partir de 2/4 de 2 del migdia. Entre les novetats d’enguany hi haurà que, un cop finalitzi la representació de la tradicional dansa, els joves convidaran a tots els veïns del poble a ballar el galop final. Per aquest motiu, s’ha demanat a tots els assistents que portin un mocador.

S’ha de recordar que aquesta dansa ja es va intentar recuperar l’any 1982 en una iniciativa que va tenir, però, poca continuïtat. Aquest serà el quart any que es representa el ball de forma continuada i ara l’objectiu és que es pugui fer any rere any per la Festa Major del poble.

L'alcaldessa de Nalec, Laura Piera, recorda que el ball de les forques era molt tradicional en aquesta zona, sobretot en pobles com Santa Coloma de Queralt, Vallfogona de Riucorb o Nalec, i que el mateix Joan Amades el va recollir en el Costumari Català, l'any 1953. De fet, Amades recollia que "com que aquests dies feien festa en honor del sant, se'ls podia retardar un xic la feina, i llavors tenir dificultat per netejar el gra a l'era per manca de vent. Era en aquells moments que ballaven el típic ball de les forques, un ball característic d'aquesta època de l'any".

Les forques, composades per dos, quatre o cinc "pollagons", les punxes que li donen semblança a una gran forquilla de fusta, ja pràcticament no s'elaboren de forma artesanal. L'alcaldessa de Nalec assegura que la tradició de forcaire s'ha perdut molt i que és per aquest motiu que els participants en la dansa ballen amb les forques que les famílies del poble conserven a casa seva.