Els alumnes de l’escola Jacint Verdaguer de Tàrrega reben la Cúpula Gustum

Text: Redacció / Foto: Leader de Ponent

Un any més, la Cúpula Gustum, la proposta educativa impulsada pel projecte Gustum, coordinat per l’Associació Leader de Ponent, ha fet parada a la capital de l’Urgell. La gran instal·lació inflable semiesfèrica s’ha col·locat a l’escola Jacint Verdaguer de Tàrrega i els alumnes de tercer, quart i cinquè de la mateixa escola hi han pogut entrar i descobrir com, qui i on es produeixen els aliments que tenim diàriament a taula.

Amb 4,5 metres d’alçada, 6 metres de diàmetre i capacitat per a 30 persones, aquest recurs educatiu ofereix una experiència immersiva per descobrir zones rurals on s’elaboren molts dels productes bàsics de la nostra dieta. A més, des del setembre del 2018 va acompanyada d’uns materials educatius, ideats per treballar de manera conjunta la mateixa temàtica. Són sis jocs i activitats en els quals els infants treballen en grup, interpreten taules i mapes, analitzen i reflexionen sobre diverses problemàtiques i interactuen de forma oral, en llengua catalana i anglesa al voltant de la producció agroalimentària.

En aquesta sessió, de les 14 càpsules interactives que es poden visualitzar dins la mateixa instal·lació, els alumnes de l’escola Jacint Verdaguer han visualitzat les càpsules de productes làctics, oli d'oliva, fruita i verdura, cereals i derivats, mel, arròs, bolet i tòfona.

Durant aquesta setmana, la Cúpula Gustum ha recorregut alguns municipis de la província de Lleida, com Mollerussa, el Pla d’Urgell, o Arbeca, a les Garrigues. Amb aquestes dues poblacions, i des del mes de setembre, més de 1.000 alumnes ja han visualitzat les càpsules audiovisuals i han gaudit dels jocs col·lectius que l’acompanyen.

El vicepresident primer del Consell Comarcal de l’Urgell, Xavier Freixes, ha visitat la instal·lació durant la jornada del matí.

Gustum: promoció del producte local artesà i de qualitat

La Cúpula és una proposta impulsada per Gustum, projecte coordinat per l’Associació Leader de Ponent i que té com a objectiu promoure el desenvolupament econòmic del territori a partir de la promoció del producte local artesà i de qualitat en sinergia amb altres sectors econòmics com la restauració, el turisme i el petit comerç. Un dels eixos d’actuació de Gustum, i en el qual s’emmarca la Cúpula, és incidir en les escoles per fer pedagogia del valor de la producció agropecuària en l’àmbit rural. Per tal d’acompanyar l’inflable, des del setembre de 2018, s’ofereixen un seguit d’activitats i jocs, en els quals els infants treballen en grup, interpreten taules i mapes, analitzen i reflexionen sobre diverses problemàtiques, interactuen de forma oral en llengua catalana i anglesa, al voltant de la producció agroalimentària. Les activitats estan dissenyades perquè els mestres les puguin dinamitzar fàcilment a partir d’una explicació i d’uns materials que les acompanyen. Els jocs es poden muntar simultàniament quan s’instal·la la Cúpula, ja sigui al pati, en una plaça o a les aules, i tenen una durada de mitja hora lectiva cadascun aproximadament.

Sobre l’Associació Leader de Ponent

L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada con a Grup d’Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). Una de les línies d’actuació de l’Associació és l’execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).