El ple del Consell de l'Urgell aprova declarar el conjunt del Molí del Senyor de Puigverd com a BCIL

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

El primer ple telemàtic del Consell Comarcal de l'Urgell ha aprovat per unanimitat declarar el conjunt arquitectònic patrimonial del Molí del Siscà o Molí del Senyor de Puigverd d'Agramunt com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Aquesta catalogació permetrà la seva protecció i posterior recuperació, així com també la seva adequació com a espai servidor, aglutinador i centralitzador d’activitats socioculturals que dotarà d’un nou actiu turístic i patrimonial tant pel municipi com per a la resta de la comarca de l’Urgell. De fet, l'Ajuntament de Puigverd ja treballa per convertir aquest antic molí fariner, que forma part del Camí de Sant Jaume, en un centre d'interpretació de la Vall del Sió, des d'on es divulgarà el llegat romà del municipi. 

La sessió plenària de l'ens comarcal també ha donat llum verda a  la creació de quatre noves places, tres corresponents a l’àrea dels serveis socials i una d’operari de neteja per a la prestació de tasques pròpies al Consell, servei que fins ara es realitza externament.

Pel que fa a l'àrea d'igualtat, el ple ha acordat una modificació  del protocol de prevenció de l’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, per tal d’adaptar-lo a la normativa que garanteix els drets LGTBI i a banda, s’han aprovat els nous protocols per als procediments per valorar la neutralitat en els processos de selecció i per l’ús igualitari de la llengua.

En referència als termes econòmics, s’ha adjudicat la concertació d’una operació de tresoreria per un import d’1 milió d'euros per tal de fer front als pagaments que no es poden atendre de forma puntual pel descompassament entre els ingressos provinents d’altres administracions i les obligacions de pagament.

També s'han pres altres acords, com són els convenis amb les AMPES i ajuntaments per a la gestió dels menjadors escolars, el  conveni amb l’Agència Catalana de Consum per a la realització d’actuacions dirigides a la ciutadania per tal d’informar-la sobre els seus drets i la forma d’exercir-los i la recepció i tramitació de queixes i demandes com a servei públic de consum i el conveni en relació a l’Oficina d’Habitatge que centrarà la seva activitat en la informació i atenció ciutadana en matèria d’habitatge en l’àmbit comarcal, llevat del terme del municipi de Tàrrega, que ja disposa d’oficina pròpia.

Finalment, s’ha aprovat una moció per a la suficiència financera dels ens locals que reclama al Govern espanyol l’alliberament  del superàvit 2019 i els romanents dels ens locals per a poder-los utilitzar per a la reactivació socioeconòmica, i insta al Govern català a dotar als municipis d’un fons de cooperació extraordinari de 150 milions d’euros el 2020 i el 2021 per afrontar la reactivació i un fons de compensació per les despeses que han hagut d'assumir els ens locals durant la gestió de la pandèmia.

En el transcurs de la sessió plenària, també es va tractar sobre la campanya de la fruita que en les properes setmanes començarà a l'Urgell. En aquest sentit, es va avançar que alguns municipis estan estudiant la possibilitat d'habilitar un espai per aïllar positius de Covid-19.