El pintor Magí Puig explica a Agramunt la seva col·laboració amb la premiada pel·lícula d'animació 'Josep'

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Magí Puig, pintor de Palou establert a Tàrrega, ha col·laborat amb la pel·lícula històrica d’animació Josep, òpera prima del dibuixant i director francès Aurel.

Gràcies a Òmnium Segarra-Urgell, el reconegut pintor de Palou establert a Tàrrega va explicar ahir, abans de la projecció del film al Casal Agramuntí d’Agramunt, la seva experiència amb la pel·lícula en la qual conflueixen l’art i la política. Puig va comentar que "Aurel és dibuixant i realment el dibuix és molt potent i important a la pel·lícula, però requeria del color i la llum d'un pintor, que és el que he aportat amb la meva obra".

Així, Puig, a partir de la documentació que li van fer arribar, va crear dues obres intentant recrear l'estudi que tenia Josep a Nova York ja d'adult a partir del seu propi llenguatge. Les obres no apareixen al film, tot i que sí que ho fa la seva visió de la llum i la composició. Per a Puig, "participar en aquesta pel·lícula ha estat una experiència nova i bonica, llàstima que amb la pandèmia de la Covid no he pogut anar a França".

La relació entre Magí Puig i Aurel va començar fa entre set i vuit anys. Puig exposa regularment les seves obres a Montpeller, d'on és Aurel. En la inauguració d'una de les seves exposicions, Aurel es va presentar a Magí Puig, perquè li agrada molt el que pinta i fins i tot li va comprar un quadre i li va proposar col·laborar en aquest projecte.

El llargmetratge ha estat guardonat recentment amb el premi europeu d'Animació de 2020 de l'Acadèmia Europea de Cinema (EFA). El film està ambientat a l'any 1939 i explica la història d'un gendarme francès que coneix i estableix amistat amb l'il·lustrador català Josep Bartolí, exiliat per la Guerra Civil espanyola, en un camp de concentració de França. La banda sonora de la pel·lícula és de Sílvia Pérez Curz i la narració està conduïda per Sergi López.

Magí Puig ha exhibit els seus treballs a Barcelona (a la Sala Parés des del 2003), Madrid, Londres, París, Ginebra, Nova York, Toronto i Montpeller. La seva obra és molt apreciada per nombrosos col·leccionistes.