El Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat de Tàrrega rep 4.850 visitants durant el seu primer any d’obertura al públic

El Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat de Tàrrega ha rebut 4.850 visitants en el decurs del seu primer any d’obertura al públic. La xifra certifica l’imant turístic i cultural que suposa per al municipi aquest nou equipament, inaugurat oficialment el 22 de juny de l’any passat. Un 33% de les visites correspon a grups organitzats de diversa índole, com associacions, cooperatives o centres d’ensenyament (1.634 persones). Alhora, un altre 30% de visitants es deriva de jornades de portes obertes (1.459) i un 27% són espectadors de FiraTàrrega que van descobrir aquest patrimoni com a escenari de muntatges del certamen teatral (1.350). El 10% restant són visitants a títol individual (407).
L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha valorat molt positivament aquest balanç afegint que el consistori continuarà treballant per consolidar i difondre l’antic complex fabril com a singular atractiu de la ciutat. El preu de l’entrada és de 5 euros. Per a grups de més de 25 persones es redueix fins als 4 euros mentre que estudiants i pensionistes abonen 3 euros. Els menors de 10 anys gaudeixen d’accés gratuït. Els ingressos es destinen al manteniment del museu. L’horari és de dilluns a divendres, de 10 a 14 h; i els dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h. De setembre a juny el museu també és obert de dilluns a dijous, de 15 a 17 h. Totes les visites són guiades i s’han de concertar prèviament.
Entre els projectes en cartera, Cal Trepat opta a integrar-se dins la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Aquest ens té la seu en una antiga fàbrica tèxtil de Terrassa i el seu sistema territorial agrupa 24 museus i centres patrimonials que il·lustren la industrialització a Catalunya. De fet, Cal Trepat rebé el Premi Bonaplata 2012 en la categoria de millor rehabilitació de béns mobles, concedit pel MNACTEC. Els guardons distingeixen les accions per recuperar el patrimoni industrial, tècnic i científic. D’altra banda, la setmana passada, el projecte de conservació de Cal Trepat s’exposà amb èxit a la UNED de Madrid, al 6è Congrés del Comitè Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial.
L’espai targarí proporciona al públic un suggeridor viatge en el temps a través de les cinc primeres naus museïtzades de les dinou que configuren el complex, i en un excel·lent estat de conservació. L’itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge, sumant una superfície d’exposició de 2.500 m2. Durant el recorregut es poden contemplar màquines, eines i motllos, a més d’audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt. Cal Trepat ha esdevingut un pol de referència per copsar la transició entre la fabricació artesanal i la industrialització moderna. L’antiga factoria fou un dels principals productors de maquinària agrícola de tracció animal i revolucionà el camp durant la primera meitat del segle XX introduint l’ús de garbelladores, dalladores o segadores. Des del 1913 i fins a finals dels 90 van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines. Les naus i els terrenys sumen una superfície d’19.000 m2 i són de titularitat municipal des del 2006, quan es va signar un conveni de cessió amb els propietaris. La museïtzació suposà una inversió d’1.350.000 euros, finançats pel FEDER de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya, l’Estat espanyol i l’Ajuntament de Tàrrega.