El Govern expressa el seu suport al conseller Solé davant la sentència que l'inhabilita

Text: Redacció / Foto: Govern

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu de Govern, Meritxell Budó; el  conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, han comparegut aquest migdia acompanyats d’altres membres del Govern, després de conèixer la sentència del TSJC que inhabilita el conseller Solé per haver fet possible com a alcalde el referèndum de l’1-O, i la decisió del mateix tribunal de mantenir de forma cautelar les eleccions el 14-F. Els membres del Govern han mostrat el seu suport al conseller Solé davant d’aquesta “nova mostra que la repressió no s’atura”.

El vicepresident Aragonès ha expressat el seu suport al conseller Solé i ha manifestat el rebuig “més enèrgic” a la sentència que l’inhabilita “per haver fet possible, com a alcalde d’Agramunt, la celebració del referèndum d’independència de l’1 d’octubre”. Segons Aragonès, la sentència “no obeeix a cap lògica de justícia, i només s’entén des del prisma d’aquells que busquen venjança per haver-nos atrevit a fer un referèndum que ens omple d’orgull”.

 “Avui tenim una nova mostra que la repressió de l’Estat espanyol cap a l’independentisme no s’atura”, ha lamentat Aragonès, que ha considerat el conseller Solé “víctima de la causa general contra l’independentisme iniciada contra els membres de l’anterior Govern, i que continua oberta”. El vicepresident ha insistit que la repressió “mai” formarà part de la solució del conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya, i ha exigit “la llibertat dels presos polítics, el lliure retorn dels exiliats i la celebració d’un referèndum d’autodeterminació”. “La solució al conflicte passa de forma inevitable per les urnes. Passa per la democràcia, la llibertat, l’amnistia i l’autodeterminació. Aquest és el nostre compromís i cap sentència farà que hi renunciem”, ha insistit.

La decisió del TSJC de mantenir el 14-F és una "irresponsabilitat"

Pere Aragonès també s’ha referit a la decisió difosa avui pel TSJC de mantenir les mesures cautelars contra el decret que traslladava al 30 de maig la data de les properes eleccions al Parlament de Catalunya. El vicepresident ha qualificat aquesta decisió “d’irresponabilitat”, ja que “fa que molts ciutadans es vegin obligats a triar entre el dret a vot i el dret a la salut, i nosaltres volem preservar els dos drets”. I ha recordat que l’ajornament de la data electoral és fruit de l’acord “de totes les forces polítiques”, de les quals “una gran majoria” van donar suport a l’opció del 30 de maig. Aragonès ha remarcat que la decisió del TSJC segueix sense entrar en el fons de la qüestió “i manté una incertesa que afecta de ple una campanya i una deliberació que són parts indispensables de qualsevol procés electoral”.

En aquesta mateixa línia, la consellera Budó ha denunciat la “ingerència externa en la vida política i institucional d’un país democràtic” que representa tant la inhabilitació del conseller com la decisió del TSJC de mantenir cautelarment les eleccions el 14-F. Ha lamentat que “el dret a votar i el dret a respectar-ne el resultat i els procediments està en qüestió” i ha estat “alterada” la decisió del Govern, d’acord amb la majoria dels partits polítics amb representació parlamentària, d’ajornar les eleccions. La decisió judicial, ha afegit, “posa en risc no només la salut dels votants, sinó també el mateix procediment electoral en quedar alterats els procediments reglats”. “La situació és molt greu, però el Govern de Catalunya estarà a l’alçada del moment i estarà com sempre al costat dels ciutadans del nostre país”, ha conclòs.

Davant la sentència que inhabilita el conseller Solé, la consellera ha assegurat que “no defallim, perquè la nostra lluita per les llibertats, pels drets civils i polítics i pels drets humans, segueix endavant; no normalitzem, perquè no acceptem aquestes sentències injustes i seguim amb tots els camins polítics i jurídics per tal de combatre-les, i ens enfortim, perquè davant de tanta injustícia, les nostres conviccions es refermem més que mai”.

Budó ha recordat que el president Quim Torra “va patir la mateixa repressió per defensar, com el conseller Solé, els drets fonamentals”. I ha advertit que “aquesta repressió no ens aturarà; al contrari, confirma i referma les nostres conviccions”. “En democràcia, els presidents i els consellers els posen els ciutadans i les ciutadanes d’aquest país, i no els jutges”, ha reblat.

Per la seva part, el conseller Solé ha subratllat que “el nostre compromís amb la democràcia avui és més ferm que mai” i ha alertat que “la judicialització no s’atura, i avui ho tornem a comprovar amb la sentència que demana la meva inhabilitació”“No renunciarem a cap de les vies per defensar-nos davant d’una sentència injusta i que va en contra dels propis fonaments de la democràcia”, ha afegit.

Segons el conseller, la sortida al conflicte “passa per una llei d’amnistia i l’autodeterminació”“No aconseguiran resoldre’l amb presó, exili o repressió. L’única via possible és la democràcia”, ha declarat convençut Solé.

El conseller considera que “aquesta és una sentència també als centenars d’alcaldes i alcaldesses que van estar al costat de la gent l’1 d’octubre, i als més de dos milions de persones que van votar”“Hi tornaria a ser, perquè no es pot desobeir la voluntat ciutadana”, ha assegurat Solé. “Escoltar la gent és la principal responsabilitat de qualsevol alcalde o alcaldessa, i és aquest justament el nostre deure democràtic com a representants públics”, ha insistit.