El festival de creació contemporània L'Embarrat de Tàrrega rep 1.500 visitants

La tercera edició del festival de creació contemporani L'Embarrat de Tàrrega va tancar diumenge 29 de maig després de rebre 1.500 visitants. Natàlia Lloreta, una de les seves organitzadores, va destacar l'increment de públic així com l'interès creixent per les visites guiades a l'exposició central de La Gran Màquina III. Segons Lloreta, "cada any ve més públic conscienciat i interessat a entrar al món de la creació contemporània, de fet les tres visites guiades ofertes durant el cap de setmana han registrat ple absolut". Lloreta va assegurar que el festival tindrà continuïtat ja que "els artistes estan molt contents, valoren sobretot la proximitat i l'espai, tant les obres com les diferents activitats organitzades s'adeqüen perfectament a les naus modernistes de l'antiga fàbrica de Cal Trepat".

L'exposició de La Gran Màquina III seguirà oberta fins el diumenge 5 de juny i s'oferiran visites guiades tots els dies al vespre. La mostra reuneix obres, que giren entorn al concepte de 'en desús', de 27 artistes contemporanis entre els quals n'hi ha alguns de procedència internacional com Alemanya, Polònia i Mèxic. Es tracta de propostes molt radicals i transgressores que van des del videoart, la música experimental, la fotografia, la performance, l'arquitectura i l'escultura, entre altres.

Durant aquest cap de setmana l'exposició es va completar amb una atractiva programació de performances, concerts, teatre i fira de llibres.

 

Un curtmetratge que condemna la presència del monument franquista de Tortosa s’endú el Premi Embarrat 2016

Un curtmetratge que denuncia la presència del polèmic monument franquista a Tortosa s’ha endut el Premi Embarrat 2016, el màxim guardó que atorga el festival L'Embarrat. Els autors de l’obra, titulada Animalització, són els joves artistes Zoraida Roselló i Jaume Vidal, els quals han recuperat en aquest treball el discurs d’inauguració del monument tot condemnat la passivitat que ha permès la seva pervivència fins als nostres dies. En clau metafòrica, el curtmetratge alterna imatges del monument amb altres d’un ramat de bens. Al mateix temps, els autors  van declarar a Tàrrega que amb l’obra també qüestionen el referèndum convocat dissabte dia 28 a Tortosa sobre la retirada del monument “ja que s’usa un procés democràtic per a legitimar la possible presència d’un element clarament feixista”. El Premi Embarrat, dotat amb 2.000 euros, fou lliurat de mans del regidor de Cultura, Raül Palacios, i els directors del certamen, Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta. 

El jurat, format per set membres de l’àmbit de les arts, també ha concedit una menció d’honor al treball conceptual Earthworks de la polonesa Anna Kedziora. L’obra conjuga una projecció audiovisual amb una instal·lació de terra, en perfecta simbiosi amb l’entorn de l’antiga fàbrica Cal Trepat, marc de l’Embarrat. D’altra banda, el Premi de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha reconegut el treball Monocromos negros de Manuel M. Romero, el qual es basa en esmalt i esprai sobre paper reciclat. El guanyador podrà exposar l’any vinent a la Sala Gòtica de l’IEI. En la seva tercera edició, l'Embarrat - Festival de Creació Contemporània fa reflexionar al voltant del concepte “en desús”.

Des d'aquesta edició, la regidoria de Cultura de l'ajuntament de Tàrrega coorganitza el certamen assumint les despeses de producció i tècnics mentre que l'empresa impulsora del projecte, Intersecció, continua amb les tasques de direcció i comissariat. El pressupost és de 24.000 euros, aportats pel consistori de Tàrrega i la Diputació de Lleida. Embarrat compta també amb el suport de l'IEI, Centre d'Art La Panera de Lleida i Grup Segre.