El CAP de Tàrrega es prepara per oferir vídeo consultes

Text: Redacció / Foto: CAP Tàrrega

El coronavirus ha canviat el model d’atenció al pacient de forma radical. Els centres sanitaris s’estan adaptant per poder atendre’ls telemàticament. Aquest és el cas del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Tàrrega que ja està posant en pràctica les vídeo consultes.

Des del CAP de la capital de l’Urgell expliquen que actualment els pacients ja es poden comunicar amb un professional de la salut per telèfon o per correu electrònic a través de la eConsulta (un servei disponible a la ‘La Meva Salut’ que permet als ciutadans poder contactar-hi per un canal segur amb missatges escrits i adjuntar informes o imatges). Des del CAP de Tàrrega afegeixen que “ara, amb les vídeo consultes, aquesta comunicació facilitarà que puguin mantenir una conversa mentre es veuen. Això permetrà, a més, poder visualitzar si s'escau alguna de les patologies que pugui tenir el pacient. El tracte serà encara més directe i personal. El servei permetrà fer un seguiment més acurat de pacients confinats amb infecció per Covid-19 , pacients crònics, seguiment de lesions a la pell, evitar desplaçament en àrees rurals, o qualsevol altre motiu  clínic que necessiti d'una millor interacció entre el professional de salut i el ciutadà”.

Des del CAP de Tàrrega afirmen que “ens seguim adaptant a les noves situacions, als nous temps i als nous reptes”.

El Servei Català de la Salut ha posat a disposició dels metges de família un total de 600 càmeres web que donaran servei a 1.200 professionals de l'atenció primària.

Per poder fer ús d'aquest servei només s'ha de tenir a casa un telèfon mòbil amb correu electrònic o un ordinador amb accés a Internet que disposi de navegador tipus Chrome o Firefox. El professional sanitari enviarà un mail al pacient amb un enllaç, notificant la data i l'hora prevista per a la vídeo consulta.

Per accedir-hi, l'usuari només haurà de clicar l'enllaç uns minuts abans de l'hora proposada des de qualsevol dispositiu amb càmera, altaveu i micròfon. Un cop s'hagi autentificat amb el CIP el número de la targeta sanitària i amb un PIN que rebrà per SMS al seu mòbil, ja podrà iniciar la vídeo consulta amb el seu metge o infermera.

D'aquesta manera, el Servei Català de la Salut vol potenciar l'atenció més propera a l'hora de fer el seguiment de molts pacients que estan a casa i evita el seu desplaçament al CAP si no és indispensable. Des de l'Atenció primària l'objectiu és millorar el servei d'atenció no presencial als usuaris.