Cruma amplia l'oferta formativa d'arts escèniques i obre subseu a Bellpuig

Text: Laia Pedrós / Foto: Cruma

Tàrrega és considerada la ciutat del teatre perquè des de fa quatre dècades acull la Fira de Teatre al Carrer, un referent mundial. Tot i això, fins fa tres anys, la ciutat no disposava de cap aula de teatre i aquells que volien formar-se en aquesta disciplina havien de marxar fora. Davant aquesta situació, els impulsors de la companyia Emilia Gargot, formada per joves que van cursar el Postgrau de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega el 2017, van decidir muntar Cruma, el Taller d’Arts Escèniques de la capital de l’Urgell.

Després de dos cursos ‘estranys’, el primer va acabar confinat i el segon s’ha dut a terme en bona part amb classes en línia, Crema té més ganes que mai de créixer i de convertir Tàrrega també en un referent de l’educació teatral. En aquest sentit, de cara al pròxim curs, a banda d’oferir classes de teatre, Cruma també impartirà classes de circ en col·laboració amb Fadunito, de teatre musical i de teatre de carrer. A més, obrirà una subseu a Bellpuig i ampliarà els serveis externs i els tallers puntuals adreçats a instituts, empreses i col·lectius diversos que puguin estar interessats en aquesta disciplina.

Genís Farran i Guillem Fuster són dos dels impulsors de Cruma els quals afirmen que “la nostra missió és el treball personal, nosaltres no volem formar actor i actrius, que si ho volen ser, els acompanyarem i els donarem suport, però el nostre principal objectiu és el treball personal, l’eina de desenvolupament i els valors que et pot aportar el teatre com a persona, que són múltiples: a nivell d’expressió és l’eina més completa perquè comprèn cos, veu, ment i emoció; la vergonya i la timidesa; la psicomotricitat; el treball en equip, i el pensament crític, entre molts altres”.  Per a Farran i Fuster, el més gratificant és l’agraïment de les famílies després de veure l’evolució que han fet els seus fills participant en les classes de teatre.

Els interessats en Cruma poden consultar més informació a la pàgina web crumataller.com.

 

“Ens agrada compartir i crear amb els alumnes”

Cruma no és una escola de teatre convencional, de fet porta de nom taller d’arts escèniques. Segons els seus impulsors, “això no és causal, ens agrada dir-li taller perquè no ens imaginem un lloc purament acadèmic sinó que ens agrada compartir, escoltar els alumnes i crear conjuntament” i això ho fan possible perquè aposten per grups reduïts on és fàcil que tothom tingui veu. Durant els dos primers cursos han dut a terme les classes a l’Escola Ondara.