Contacontes a l'Urgell per fomentar la igualtat de gènere entre els més menuts

El Consell de l'Urgell aposta per fomentar la igualtat de gènere entre els més petits. Ho fa amb un contacontes, una nova proposta educativa adreçada als alumnes de 1r i 2n de primària en el marc del programa de Suport a l'Educació, que compta amb el suport del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Urgell i l'Institut Català de les Dones.

Per a aquest curs, 17 escoles de la comarca han programat 37 sessions de contacontes, que narra la professional Anna Garcia, per tal que els més petits prenguin consciència dels estereotips i del que rols que apareixen en alguns contes com L'Artur i la Clementina, Quan els nenes volen alt i Rosa Caramel, i promoure alhora valors com la igualtat, el respecte, l'amistat i la no violència. Per exemple, el primer conte esmentats explica, per exe amb quina facilitat la il·lusió de el començament d'una relació de parella pot convertir-se en monotonia i empresonament per a l'individu quan la parella subestima les seves qualitats i ridiculitza les seves aspiracions donant-li nombrosos regals per no sentir-se culpable. La primera sessió ha tingut lloc aquest matí a l'escola Macià Companys d'Agramunt.

La consellera comarcal de l'àrea de la Dona, Sílvia Fernández, ha explicat que "des del Consell de l'Urgell treballem transversalment des de diferents àrees amb activitats com aquest contacontes, que serveixen perquè des de la primera infància prenguin consciència de valors com la igualtat". 

Aquest contacontes és una de les 21 accions programades en el marc de la 20a edició de el programa comarcal de Suport a l'Educació de l'Urgell. Per celebrar aquest vintè aniversari, totes les activitats seran gratuïtes, ja que el pressupost de el programa s'ha incrementat en 10.000 euros fins als 30.000 euros, gràcies a un ajut de la Diputació de Lleida. Està previst que les activitats beneficiïn uns 5.000 escolars de 29 centres de primària, secundària i educació especial, entre els quals hi ha 5 ZERS (Zones Escolars Rurals). Per la seva banda, el conseller comarcal d'Educació, Sebastià Mata, ha destacat especialment la importància del programa per a les escoles rurals perquè "per una qüestió d'optimització de recursos, a una escola rural li és més difícil accedir a una activitat exclusiva".

Entre les propostes del programa de Suport a l'Educació de l'Urgell per aquest curs 2019/20 hi ha teatre en català i en anglès, visites guiades a equipaments i municipis de la comarca, tallers de cinema, mostres de música i de robòtica, gimcana lingüística i diferents premis per guardonar l'excel·lència educativa.