Comencen les excursions a peu pel túnel del Canal d'Urgell a Montclar

Una trentena de persones van estrenar el passat diumenge 24 de gener la sisena temporada de les excursions pel túnel de Montclar, organitzades per Castells de Lleida amb la col·laboració de la Casa Canal d’Urgell. El responsable de Castells de Lleida, Ramon Orpinell, va explicar que es tracta d’una ruta “molt original” així com d’una experiència “impactant” que et permet conèixer la història d’un dels túnels més llargs d’Europa durant molt de temps”.

Els participants van haver de caminar uns 16 quilòmetres dels quals 4,9 passen per l’interior del túnel, que arriba a estar a 130 metres sota terra. A més, fa 4,5 metres d’alçada i 6 metres d’alçada. El túnel es va projectar en línia totalment recta per facilitar la circulació de l’aigua,  això permet que a l’entrar en una de les boques pots veure “la llum al final”.

Abans d’iniciar el recorregut, Orpinell va explicar als assistents que el túnel de Montclar, conegut també com la mina, va ser una de les obres més importants d’Europa durant el segle XIX, tant per la seva envergadura com llargària. Per construir-lo es van necessitar 8 anys, de 1853 a 1861, i van treballar-hi prop de 6.000 persones així com 977 presos dels quals van morir 121 per pulmonies, fred, desnutrició i despreniments. S’ha de destacar que per construir el túnel es van haver d’excavar un total de 13 pous.

Antigament, des del 1346 amb el comte Jaume d’Urgell, ja hi havia hagut una desena d’intents fallits per fer realitat la construcció d’aquesta infraestructura.

L’excursió finalitza amb una visita guiada al castell de Montclar, declarat Monument Històric Artístic de caràcter nacional.

 

Benefici per al territori

L’obra, a més, va suposar la millora substancial de les condicions de vida de la gent de bona part de la plana de Lleida. Una zona que fins llavors es coneixia amb el nom “el clot de l’infern”, per les estrictes condicions climatològiques a les quals estava exposada, amb sequeres prolongades que no permetien diversificar l’agricultura i que condemnaven els seus habitants a la fam més severa.

 

Uns 4.000 excursionistes

Des de la seva posada en funcionament ja han participat en aquesta ruta unes 4.000 persones. Cal destacar que aquesta excursió només es pot fer entre finals de gener i febrer perquè és quan la Casa Canal tanca el pas de l’aigua pel Canal d’Urgell per dur a terme accions de manteniment. Per a aquest 2016 està previst organitzar l’excursió tres dies més: 31 de gener, 21 i 28 de febrer. L’excursió, que és guiada i dura unes 4 hores de ls quals dos són per l’interior del túnel, està oberta tant a grups com a particulars, amb ganes de passar una bona estona. També es pot fer altres dies, sota petició.

Per participar a la excursió és necessari dur calçat còmode per caminar, botes d’aigua (en algun tram hi ha aigua acumulada, s’ha de recordar que es tracta del Canal d’Urgell, per on generalment circula aigua), impermeable o anorac, una llanterna i també es recomana dur casc i roba de recanvi.