Comença un nou curs escolar marcat per la Covid-19 a Tàrrega

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Després de sis mesos amb les aules tancades per la pandèmia del coronavirus, centenars d’infants i joves han tornat a les escoles i els instituts de Tàrrega i de la comarca de l’Urgell aquest dilluns amb l’inici del curs 2020-21, marcat per les mesures sanitàries i de seguretat contra la Covid-19. En aquest sentit, tots els centres educatius consultats per COMARQUES DE PONENT han habilitat entrades esglaonades dels alumnes per diferents portes i circuits senyalitzats. A més, abans d’entrar a l’aula, els alumnes s’han de desinfectar les mans amb gel hidroalcohòlic.

El curs 2020-2021 ha començat a Tàrrega amb un total de 3.780 alumnes, entre les llars d'infants, escoles d'educació Infantil i Primària i centres de Secundària obligatòria i postobligatòria. Pel que fa a llars d'infants, El Niu compta amb 65 infants; La Pau, amb 37, i Vedruna amb 49. Quant a escoles d'Infantil i Primària, l'Àngel Guimerà té 453 alumnes; Jacint Verdaguer, 443; Maria Mercè Marçal, 323; Vedruna, 379, i Escola Pia, 228. L'escola Alba d'educació especial compta amb 44 alumnes. Pel que fa a centres de Secundària, l'institut Manuel de Pedrolo té 524 alumnes (416 d'ESO i 108 de batxillerat); l'institut Alfons Costafreda, 660 (390 d'ESO, 104 de batxillerat i 166 de cicles formatius); Vedruna, 283 alumnes de secundària (220 d'ESO, 40 de batxillerat i 23 de cicle formatiu); l'Escola Pia, 109 d'ESO; l'EASD Ondara té 158 alumnes (68 de batxillerat i 90 de cicle formatiu); l'Escola Agrària, 13 de cicles formatiu, i l'Escola de Sobreestants, 12 també de cicle formatiu.

Infantil i Primària

La directora de l’escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega, Núria Elias, ha assegurat que “aquest primer dia ha començat amb molta il·lusió, nosaltres en tenim ganes, els nens en tenen ganes, penso que ja tocava obrir i esperem que tot vagi bé, no ho tenim tot previst perquè no es pot, però diferents mesures com entrar en diferents hores (tres tongades entre les 8:40 i les 9:00 hores) per tres entrades diferents, diferents grups...”. Per a Elias, “el principal temor serà el dia que hi hagi un contagi, a veure què passarà, però el protocol és clar”. En aquesta escola de Tàrrega han barrejat alumnes de diferents cursos (1r i 2n; 3r i 4r, i 5è i 6è), el que anomenen internivells, per reduir les ratios a 20, la classe que en té més en té 21. A més, l’Ajuntament de la capital de l’Urgell ha tallat al trànsit el carrer d'accés al centre que funcionarà com a pati durant tot el curs per tal de guanyar un espai més i poder garantir la distància de seguretat entre grups.

Per la seva part, el director de l’escola Àngel Guimerà de Tàrrega, Víctor Valero, ha explicat que han habilitat 8 accessos al centre amb entrada també esglaonada per grups. Abans d’entrar prenen la temperatura a tots els alumnes i els fan desinfectar les mans amb gel hidroalcohòlic.  El centre ha passat de 18 a 25 grups estables (entre P5 i 6è de Primària han passat de 2 a tres grups per curs) per reduir les ratios (d’ente 16 i 18 alumnes cada un) mentre que el pati l’han dividit en 13 zones estables per a les quals els alumnes aniran rotant.

El director de l'escola Jacint Verdaguer de Tàrrega, Manel Rodríguez, ha dit que han habilitat 3 accessos al centre amb entrada i sortida també esglaonades per grups i en tres franges horàries cada 10 minuts. Pel que fa al pati, l'han distribuït en 8 zones. Rodríguez ho ha definit com "tres escoles diferents en un mateix centre". També prenen la temperatura als alumnes un cop arriben a classe i abans d'entrar a l'aula s'han de desinfectar les mans amb gel hidroalcohòlic. El centre ha passat de 18 a 23 grups estables (3 grups de P5, 1r, 2n, 4t i 6è, i 2 grups de P3, P4, 3r i 5è).

Secundària

El director de l'institut Alfons Costafreda de Tàrrega, Jordi Capdevila, ha comentat que "el més complex avui és l'entrada dels alumnes pels diferents accessos habilitats, tenim dues portes d'entrada i un cop al pati, els alumnes són cridats pels professors que els acompanyen fins a la classe". L'accés al centre també es fa de forma esglaonada. Capdevila ha indicat que per poder reduir les ratios s'han quedat sense cap aula lliure tot i que de moment no preveuen necessitar espais externs. Capdevila ha destacat que "el curs comença bé, veurem com evoluciona tot i que penso que tots els centres estem igual".

Per la seva part, la directora de l'institut Manuel de Pedrolo de Tàrrega, Mercè Viladrich, ha explicat que han habilitat quatre entrades al recinte i cinc a dins de l'edifici. Cada curs accedeix al centre per una entrada diferent prop de la seva classe. Viladrich ha lamentat que "ens hem hagut de carregar les aules específiques, hem perdut les aules de visual i plàstica i de música així com la biblioteca, tot i que vam demanar que se'ns vingués a sectoritzar, de moment no hem obtingut resposta, per tant, les hem hagut d'habilitar com a aules classe". Amb tot, no preveuen haver de necessitar espais externs del centre si bé alguns professors es plantegen fer classes al pati, encara per determinar.

A Agramunt, l'institut Ribera del Sió ha estrenat el seu primer cicle formatiu de grau mitjà  'Forneria, pastisseria i confiteria' amb 8 alumnes matriculats, i l'EASD Ondara de Tàrrega ha estrenat el cicle formatiu de grau superior en 'Gràfica Publicitària' mentre que el de grau mitjà en 'Procediments del vidre en fred', que també era nou, no s'impartirà enguany per falta d'inscrits.

A Bellpuig i a Anglesola, les classes  començaran demà dimarts perquè avui és festiu local.

Les escoles de l'Urgell han començat el curs amb normalitat, és el cas d'Agramunt, Belianes, Castellserà, Ciutadilla, Preixana, Puigverd d'Agramunt, Tornabous i Verdú. Val a dir que dues llars d'infants de la comarca, les de Castellserà i Tornabous, no han pogut obrir perquè Educació no els ha assignat el tècnic.