Com s'han adaptat els periodistes de Tàrrega al confinament?

Text: Laia Pedrós / Foto: Cedides

Aquest dimarts 14 d’abril es compleix un mes de l’aprovació de l’estat d’alarma a tot l’Estat espanyol, una mesura extraordinària per contenir i combatre la pandèmia del coronavirus. Des de llavors els ciutadans ens trobem confinats als nostres domicilis dels quals només podem sortir per anar a comprar i per casos molt concrets, ja que l’objectiu és reduir la mobilitat per frenar la propagació de la Covid-19. Amb tot, avui milers de catalans tornaran al seu lloc de treball després que el govern espanyol aixequés el confinament total, que s’ha allargat dues setmanes, del 30 de març al 9 d’abril.

Són moltes les empreses que s’han hagut d’adaptar a la nova situació i canviar la forma de treballar. Hem parlat amb alguns dels periodistes de Tàrrega i el seu voltant per saber com s’han organitzat per poder seguir informant als seus oients i lectors de l’actualitat, especialment aquella relacionada amb la crisi del coronavirus. El que és clar és que tots segueixen al peu del canó, ja que es tracta d’un moment històric en el qual els mitjans de comunicació estem fent un paper essencial, aportant informació veraç, de qualitat i contrastada.

 

Ràdio Tàrrega

L’emissora municipal Ràdio Tàrrega va ser una de les primeres en començar a reestructurar i adaptar la seva programació. Així, el dijous 12 de març ja va cancel·lar una visita escolar i des del divendres dia 13 ningú extern a l’equip ha estat a la ràdio, de manera fa més d’un mes que no ofereixen tertúlies i les col·laboracions que mantenen són totes per telèfon. La directora de Ràdio Tàrrega, Gemma Peris, reconeix que “estàs les 24 hores del dia enganxat al telèfon, amb les xarxes socials a punt i sense desconnectar, per poder actualitzar les informacions que vagin sortint en qualsevol moment i per evitar que se t’escapi res”.

Pel que fa a la reestructuració de la plantilla, Peris explica que dos dels treballadors, l’Aleix Cruz i la Vanessa Leiva, fan teletreball des del divendres 13 de març, “l’Aleix prepara l’informatiu i la Vanessa manté el contacte amb els clients i prepara les faltes de publicitat”, diu Peris. Per poder-ho fer però abans van haver d’adaptar tots els ordinadors amb els programes d’àudio, els micròfons i les gravadores, és a dir, totes les eines necessàries.  El Ramon Puiggené, que fa el programa ‘De Boca en Boca’, no treballa perquè està considerat una persona de risc, mentre que la Gemma Carceller segueix fent el magazín ‘Aquí a l’oest’ (que dura una hora menys de l’habitual), al matí el prepara des de casa i a la tarda va als estudis de la ràdio. Peris fa el ‘De Boca en Boca’ des de l’emissora, programa que també s’ha vist escurçat, en un primer moment el feien de 8 a 11 del matí i ara de 8 a 10 del matí. La directora de Ràdio Tàrrega explica que “les dues persones que anem a l’emissora hem extremat les mesures de prevenció: evitem trobar-nos i cada una té els seus propis cascos així com guants, mascareta i gel desinfectant, a més cada dia abans de marxar i quan arribo, netejo i desinfecto tot l’estudi”. Segons Peris, també han incrementat la neteja de les instal·lacions, abans la persona que s’encarrega de la neteja hi anava dos cops per setmana mentre que ara hi va entre tres i quatre vegades.

La directora de Ràdio Tàrrega indica que “hem reduït la programació pròpia i gairebé tota gira al voltant del coronavirus, oferim moltes entrevistes d’actualitat relacionades amb la ciutat i la comarca: alcaldes, directors de residències, voluntaris... amb l’objectiu d’informar de tot allò que passa a Tàrrega i a l’Urgell, a més d’intentar buscar històries i iniciatives curioses, més enllà de les xifres de morts i positius”. Pel que fa a les col·laboracions que han mantingut, també les han adaptat a la crisi sanitària, “a la secció de cinema parlem de pel·lícules que podem trobar a les plataformes digitals, a la secció de cuina expliquem receptes que els adolescents poden fer a casa i a la secció de tecnologia parlem d’aplicacions i seguretat ja que aquests dies la ciutadania passa més hores enganxada a les pantalles”.

Tot i que la programació s’ha reduït, la seva feina no, “fem moltes més hores de les habituals, molt teletreball, per poder mantenir informada la ciutadania”, revela la directora de Ràdio Tàrrega.

Nova Tàrrega

Per la seva part, la directora de Nova Tàrrega, Lourdes Cardona, explica que des del setmanari han apostat pel teletreball, “tots seguim treballant des de casa”. Segons Cardona, “l’organització per preparar la Nova Tàrrega és gairebé la mateixa que abans, tot i que en comptes de concretar el disseny i els temes personalment, ho fem per telèfon, WhatsApp o correu electrònic”, fet que reconeix que “alenteix la feina, ja que cara a cara és més fàcil i no perds tant temps, per telèfon o WhatsApp sempre pot haver-hi malentesos”. Per poder informar de l’actualitat de la ciutat i la comarca, Cardona detalla que “comptem amb el suport de la corresponsalia del diari Segre, que trepitja el territori, i del fotògraf Jaume Solé” tot i que afirma que “el nostre objectiu és intentar minimitzar els riscos per contribuir a frenar la propagació del coronavirus”.

La directora de Nova Tàrrega comenta que “des del setmanari intentem informar de tot allò que passa al territori tenint en compte que el contingut de la revista i del web el fan només dues mans”.

Cardona és mare de dos nens petits que aquests dies també es troben confinats a casa. La directora de Nova Tàrrega reconeix que “és molt complicat està al cas de l’actualitat en tot moment, la sensació que tinc és que deixo els nens abandonats, per aquest motiu aquests dies de Setmana Santa els he intentat prioritzar, tot i que seguia connectada i informant dins les meves possibilitats”.

Una altra de les dificultats amb les quals es troba la directora de Nova Tàrrega és quan ha d’escriure l’article d’opinió que ofereix cada setmana sota el nom ‘Entre blanc i negre’, ja que “és difícil fer-ho si no trepitges el territori, a mi m’agrada parlar del que vec i aquests dies em costa, perquè te’n pots fer una idea però no és el mateix, per això parlo més de sentiments”.

Segre

El delegat del diari Segre a Tàrrega i corresponsal de les comarques de l’Urgell i la Segarra, Xavier Santesmasses, explica que viu aquests dies de confinament “en família, patint i extremant les precaucions perquè la mare, de 85 anys, no agafi la Covid-19, i vetllant que els joves de la casa ho passin el menys malament possible”. Pel que fa al treball, Santesmasses reconeix que “la concentració no és fàcil, es treballa a mig gas perquè les interrupcions a la feina són una constant”. Amb tot, el delegat de Segre a Tàrrega afirma que “hem d’agrair que disposem de més temps per compartir”.

Urgell TV i Segarra TV

La periodista d'Urgell TV i Segarra TV, Noèlia Burgós, explica que "treballar des de casa ja és un hàbit en els corresponsals de les comarques que cobreix Lleida Televisió. En el meu cas, sent encarregada de l'Urgell i la Segarra, el que solia fer era desplaçar-me als llocs on hi havia un fet noticiable. Ara, enmig de la crisi del coronavirus, segueixo desplaçant-me als llocs que em permeten gravar, sempre mantenint les distàncies de seguretat i amb l'ús de guants i mascareta. A més, com a mesura preventiva, no usem les esponges que cobreixen els micròfons. També disposem d'un permís de circulació dins les comarques que ens són assignades".

No obstant això, Burgós revela que "algunes persones prefereixen no mantenir cap contacte. En aquests casos, demanem que ens enviïn un vídeo/entrevista o bé si podem realitzar una vídeotrucada. Per fer-ho, preparem algunes preguntes i donem certes directrius de com ha de ser aquest vídeo: d'una durada breu, (entre 30 i 60 segons), s'enregistra amb el mòbil en qualitat HD (1080P), utilitzar, si se'n disposa, de microauriculars; la posició de la càmera ha de ser horitzontal, frontal a la persona que parla i a l'alçada dels seus ulls, deixant una distància entre 1m/1'5m amb el dispositiu que es grava; que el plano tingui estabilitat i la llum necessària i curar una mica la decoració que surt al darrere". Segons Burgós, "aquests són els aspectes tècnics que intentem que compleixin les persones, ja que intentem garantir la qualitat dels continguts. En aquest sentit, actualment emetem tres tipus diferents de peces: unes estan fetes amb imatges d'arxiu, altres enregistrades als llocs dels fets on ens permeten l’accés i unes altres estan muntades amb vídeos i imatges que ens envia la gent".

Burgós afirma que "la col·laboració de la gent a l'hora d'enregistrar els seus propis vídeos i enviar-nos-els està sent molt elevada". La periodista d'Urgell TV també explica que "pel que fa al cobriment del coronavirus, des de Lleida TV cada dia fan un resum general dels casos i les víctimes. A les comarques, anem difonent la informació en funció del que ens arriba dels ajuntaments i dels consells comarcals".

Tàrrega TV

El director de Tàrrega TV, Jaume Boquet, indica que quan es va aprovar l'estat d'alarma "des de l'empresa vam acordar apostar el teletreball amb l'objectiu de garantir la seguretat, tant la pròpia com la de les altres persones, i contribuir a frenar la propagació del coronavirus". Des de llavors, Boquet explica que "nodrim la pàgina web amb notícies en format text acompanyades de fotografies i el cas dels vídeos que emetem per a l'informatiu, estan elaborats amb imatges d'arxiu, imatges cedides i declaracions que ens faciliten els entrevistats: alcaldes, regidors, responsables de comerç, empreses...".

Boquet avança que "si la situació millora, no descartem tornar a sortir a peu de carrer per fer alguns notícies amb imatges pròpies del moment actual, tot i que estem a l'expectativa de veure com evoluciona la pandèmia i les limitacions de l'estat d'alarma".