Cartaes, reconeguda a Europa com a exemple de bones pràctiques en la gestió de la deixalleria de Tàrrega

Text: Redacció / Foto: Cartaes

L’empresa d'inserció social Cartaes, que gestiona la deixalleria municipal de Tàrrega, va ser escollida l’any  passat per formar part del  Comitè Estratègic Català (CEC), constituït per treballar en el projecte europeu interregional SUBTRACT. Aquest projecte, format per 7 socis de diferents països de la Unió Europea, té per objectiu millorar el funcionament de les pimes dedicades a la reutilització i a la preparació per a la reutilització de residus. El Comitè està format per 34 membres de diferents entitats del sector públic, del sector privat i de l’àmbit universitari. Aquest projecte europeu està finançat principalment pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Aquest 2020 se centra en l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en la preparació per la reutilització de residus. Dels casos d’èxit de  Catalunya Cartaes ha estat escollida com a exemple de bones pràctiques en la gestió d’una deixalleria, conjuntament amb Formació i Treball, que ha explicat la seva experiència en la gestió del tèxtil i eReuse i la preparació per la reutilització de residus elèctrics i electrònics.

Cartaes ha pogut explicar, a la resta de països d’Europa que participen al projecte SUBTRACT, "què es fem, com ens financem  i quin és el procés que seguim per allargar la vida útil dels productes i evitar així que es converteixin en residus i acabin a l’abocador".

La presentació, amb 36 participants de diferents països,  ha estat acollida amb molt entusiasme pels socis del projecte, tant pel que fa als objectius mediambientals, socials com als econòmics que aconsegueix Cartaes amb la seva activitat. La gerent de Cartaes, Alba Coma, ha dit que "hem demostrat que els centres de reutilització, som un poderós vehicle per afavorir un creixement qualitatiu, ajudant el desenvolupament del capital humà i enfortint la cohesió social. Hem destacat que, gràcies a la nostra activitat econòmica i a les contractacions generades, fem possible que persones passives que reben prestacions, passin a ser actives, generant un retorn econòmic per a les administracions en funció dels estalvis en prestacions socials i de les aportacions via impostos i cotitzacions. L’any 2019 el retorn de CARTAES a les administracions en concepte d’impostos va ser del 86% de les subvencions públiques rebudes. Estem molt contents d’haver posat Tàrrega al mapa i que hagin escollit la deixalleria de la ciutat com a exemple per exportar a altres països".

El Projecte SUBTRACT té una durada de 42 mesos dividits en dues fases. Una primera, de 30 mesos de durada, és l'actual d'intercanvi experiències, coneixements i casos d’èxit de centres de reutilització al context social dels diferents membres del projecte, mentre que en la segona fase, d’un any de duració, es durà a terme la implementació dels plans d’acció regionals que sorgeixin de la primera fase.