Borges, camí del 125è aniversari

Text: Redacció / Foto: Grup Borges

A pocs mesos de complir 125 anys d’història, el Grup Borges va rebre ahir una visita de la  consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, a la finca Mas de Colom, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, situada a Tàrrega, com ja vam informar. 

En aquesta visita es van poder mostrar els diferents treballs que s’han dut a terme en les instal·lacions durant els darrers mesos per convertir-lo en la 'Casa Borges', centre emblemàtic del grup, per crear una experiència positiva pels visitants basada en els valors del Grup en diferents espais de la finca, i un punt de referència a la zona envoltat d’història, cultius, productes i biodiversitat.

L’adequació del complex de Mas de Colom compta, al mateix temps, amb la rehabilitació de l’antic convent, un edifici històric que data de principis del segle XX, el qual esdevindrà un centre d’interpretació de la marca que servirà per potenciar el vincle amb el territori. La inversió destinada a la rehabilitació del conjunt edificat assolirà els 2,5 milions d’€ en una primera fase, i comptarà amb un museu il·lustrant els valors de Borges, el seu lligam amb el territori oferint un punt d’interès cultural a l’abast de tothom.

Casa Borges - Mas de Colom

El complex de Mas de Colom compta amb una finca agrícola destinada al cultiu de 26,7 hectàrees d’oliveres, amb la introducció de varietats autòctones recuperades com la Verdiell, 18,8 ha. de pistatxers, 9,2 ha. d’ametllers i 1 ha. de noguers.

La plantació de pistatxos, iniciada el 2015, ha esdevingut la finca pilot del Projecte Pistatxo BAIN liderat per Borges, que actua com un dels principals motors econòmics de la zona d’influència del canal Segarra-Garrigues. Aquest projecte ha permès la introducció i el desenvolupament del cultiu del pistatxo per tal de contribuir en la millora de la renda agrària, aprofitant l’oportunitat històrica que ofereix l’arribada de l’aigua a terres que fins ara eren majoritàriament de secà. El Projecte Pistatxo BAIN és un projecte d’integració vertical amb els productors de la zona que aporta beneficis a totes les parts implicades. Entre el 2022 i el 2023 es preveu arribar a un total de 500 hectàrees plantades amb més de 50 productors adherits.

Mas de Colom compta amb més d’un 10% de la superfície destinada a la conservació d’habitats semi-naturals compresa dins la Xarxa Natura 2000. La conservació, promoció i divulgació d’aquests espais naturals protegits juntament amb la potenciació de la millora de la biodiversitat a la finca Mas de Colom formen part del Pla d’Acció per la Biodiversitat. Des de principis d’any, entre d’altres accions, s’han plantat més de 500 plantes de fruiters antics i espècies d’especial interès pels seus usos tradicionals, així com també s’ha fomentat l’ús de cobertes vegetals per tal de reduir el risc de plagues i disminuir l’ús de pesticides en la gestió dels cultius. Aquest Pla d’Acció, ajudarà a la retenció del carboni al sòl, la reducció de l’erosió i la mitigació del canvi climàtic.