Bicicletada popular contra la planta de compostatge d’Ossó de Sió

Continuen les mobilitzacions de rebuig a la planta de compostatge projectada a Ossó de Sió. La darrera, que va convocar unes 150 persones (la majoria veïns de la comarca de l’Urgell), va tenir lloc el passat diumenge 15 de novembre. Va consistir en una bicicletada popular d’uns 6 quilòmetres des de la Figuerosa fins a Conill, poble deshabitat que es troba a tan sols 800 metres dels terrenys on està previst aixecar-hi aquesta polèmica planta per al tractament de purins.

La bicicletada va comptar amb la participació, entre d’altres, de l’actual propietari de Conill, Emili Vives, i Josep Vazquez del grup ecologista Ipcena. També hi havia desenes de joves, membres de l’Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell - Roger de Llúria de Tàrrega. La bicicletada estava organitzada per la Plataforma Salvem els Plans de Conill i comptava amb el suport de la Junta de Veïns de la Figuerosa, el Fòrum l’Espitllera, Ipcena, Seo-BirdLife, Ecologistes en Acció i ICV.

Miquel Rodríguez, membre de la plataforma, va indicar que presentaran al·legacions així com denunciaran la construcció d’aquesta planta a la Comissió Europea ja que és il·legal perquè s’ubica en una zona d’especial protecció d’aus (ZEPA).

En l’acte es va llegir un manifest en el qual els assistents reclamaven que es paralitzi la tramitació del projecte, que es restitueixi l’estat original de l’àmbit on s’han realitzat actuacions, que s’aposta directament per les persones i pel seu benestar i que es materialitzi una gestió del territori que sigui capaç de permetre el seu desenvolupament socioeconòmic de manera harmònica amb els seus valors.

Per la seva part, Emili Vives va destacar que “si tira endavant aquesta planta, el projecte de convertir el poble de Conill en una residència d’artistes i artesans ja no serà el mateix ja que tindrem problemes de pudors, trànsit, soroll...”. És a dir, “un indret paradisíac es convertirà en un espai sorollós, desagradable i pudent”. Vives va avançar que ja ha fet arribar el seu malestar als ajuntaments d’Ossó de Sió i de Tàrrega, “de moment però sense resultats”. En aquest sentit, s’ha de dir que l’Ajuntament de Tàrrega ha desistit continuar lluitant contra aquesta planta de compostatge. Segons l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, “la planta té tots els informes favorables i s’ajusta a la normativa”.

El projecte d’aquesta polèmica planta de compostatge per a la gestió de purins va començar ara fa cinc anys. L’actual projecte és força diferent a l’inicial, preveu tractar 13.300 tones a l’any i el propietari es compromet a tractar tan sols residus de les seves granges. L’Ajuntament d’Ossó de Sió ha aprovat recentment la proposta de resolució favorable per tal de concedir la llicència ambiental a la planta. En les properes setmanes es poden presentar al·legacions al projecte i finalment aquest haurà de passar de nou per Urbanisme per ser aprovat definitivament. S’ha de dir que el projecte ja compta amb el vistiplau de les conselleries d’Agricultura i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.